Kartum
Foto: Alo/Printscreen

Jedna od glavnih znamenitosti Sudana, poslovna kula koja se uzdiže iznad reke Nil u Kartumu, u kojoj se nalazilo sedište velike naftne kompanije, svedena je na tinjajuću olupinu usred teških borbi između rivalskih vojnih frakcija. Sedište kompanije Greater Nile Petroleum, oblakoder sa stakleno zakrivljenim stenama na čijem vrhu se nalazi metalni prsten, izgrađen je tokom naftnog buma i pre nego što je Južni Sudan proglasio nezavisnost 2011. godine, piše Večernji list.

Najskuplja zgrada u Sudanu

Bila je to jedna od najskupljih zgrada u Sudanu. Plamen i dim dizali su se iz zgrade u finansijskom okrugu Kartuma, blizu ušća Nila i oblasti protiv koje se bore sudanska vojska i paravojne snage za brzu podršku (RSF). Još nije poznato šta je izazvalo požar na poslovnoj zgradi, koja gori od subote.

RSF je optužila vojsku da je gađala nju, kao i druge važne objekte, u nastojanju da otera borce paravojnih formacija sa položaja koje su zauzeli oko glavnog grada na početku sukoba.

Sudansko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je na strani vojske, objavilo je u ponedeljak saopštenje u kojem optužuje RSF da je u poslednja dva dana zapalio „brojne zgrade velikih privrednih institucija, kao i komercijalne zgrade“, ali nije pominjalo kulu.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading