struja
Foto: EPA/EPA-EFE/NEIL HALL

Paroh bihaćki Slaviša Milinović rekao je Srni da je ovaj problem prisutan gotovo tri decenije.

Prema njegovim rečima, u selu Pritoka pre rata su gotovo stoodstotno stanovnici bili Srbi, a danas srpskih povratnika ima svega u pet kuća.

- Iz Hrama Svetih apostola Petra i Pavla u Pritoci, koji datira iz 1893. godine, Srbi su odvedeni na Garavice gde su mučenički postradali, a Hram je 1941. godine spaljen. Porušen i uništen, on danas svedoči o mučeničkom životu Srba iz Bihaća i čeka obnovu -  istakao je sveštenik Milinović.

Povratničko stanivništvo u Bihaću uglavnom je starije životne dobi. U Bihaću živi samo 200 Srba, među kojima je tek sedam školaraca.

- Gledamo u Republiku Srpsku i Srbiju da nam pomognu, da nas ne zaborave, da nas posete i uvere se u težak život, ali isto tako i u hrabrost jer smo se vratili na naša ognjišta - rekao je paroh bihaćki.

On je naveo da u celoj parohiji bihaćkoj postoji šest pravoslavnih hramova i jedna kapela, od kojih je najstariji Hram Svetog Velikomučenika Pantelejmona u Grmuši.

Prema njegovim rečima, dva hrama su obnovljena, dva su u fazi obnove, dok dva čekaju obnovu.

Sveštenik Milinović je rekao da srpska sela u Bihaću u letnjem periodu ožive, dok su u ostatku godine gotovo pusta.

On je istakao da povratničko stanovništvo ima dobru komunikaciju sa lokalnom vlasti u Bihaću koja im jedina i pomaže, dok su federalne vlasti gluve i neme na probleme i potrebe povratnika u Bihać.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading