Libija
Foto: Alo/Tanjug

Svetska zdravstvena organizacija i druge humanitarne grupe pozvale su vlasti u Libiji da prestanu da sahranjuju žrtve poplava u masovne grobnice, rekavši da bi one mogle da donesu dugotrajne duševne bolove porodicama ili da izazovu zdravstvene rizike ako se nalaze u blizini vode.

Izveštaj UN navodi da je više od 1.000 ljudi do sada sahranjeno na taj način od kada je Libiju, naciju podeljenu decenijom sukoba i političkog haosa, u nedelju pogodila jaka kiša koja je izazvala pucanje dve brane.

 

Hiljade su ubijene, a hiljade se vode kao nestale, broj poginulih trenutno je 11.300, saopštio je u libijski Crveni polumesec, ali se strahuje da će ta cifra sigurno biti mnogo veća.

 

"Tela su zatrpana na ulicama, ispod srušenih zgrada i ruševina. Izbacuje ih i more. Za samo dva sata, jedan od mojih kolega je izbrojao preko 200 tela na plaži u blizini Derne", rekao je Bilal Sablouh, menadžer forenzike za Afriku pri Međunarodnom komitetu Crvenog krsta (MKCK).

Strah od širenja zaraza

Građani se boje epidemije, pošto se veliki broj tela poginulih nalazi pod ruševinama.

"Još ima tela ispod ruševina, a sada su počela da se osećaju", rekao je pekar Nuri Mohamed koji vekne hleba nudi sugrađanima besplatno.

Lekari u lokalnim bolnicama navode da se tela poginulih fotografišu pre sahrane kako bi porodice mogle da ih identifikuju.

Iz SZO pozivaju da se naprave individualni grobovi koji će biti zabeleženi, pošto brzoplete masovne sahrane mogu da dovedu do brojnih društvenih i pravnih problema, ali i da ostave posledice po mentalno zdravlje građana.

Pomoć stiže iz brojnih zemalja, a na terenu kažu da su najpotrebnije vreće za tela.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan istakao je da su iz te zemlje poslata tri aviona i brod u kojima se nalazi pomoć, ali i 122 vozila hitne pomoći i spasilačkih službi.

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading