Matijas Uribe
Foto: Alo/Foto: Printscreen/Društvene mreže

Kod dečaka se sredinom juna pojavila groznica praćena mučninom i povraćanjem, a već 30. juna hitno je prebačen u bolnicu zbog srčanog zastoja.

U dečjoj bolnici u Vanderbiltu dijagnostikovana mu je upala pluća i streptokokni sindrom toksičnog šoka zbog čega su organi počeli da mu otkazuju.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) streptokokni sindrom toksičnog šoka definše kao retku bakterijsku infekciju koja rezultira septičkim šokom, otkazivanjem organa, a potencijalno i smrću. ECMO uređaj omogućio je pumpanje krvi izvan Matijasovog tela što je pomoglo srcu i plućima da zacele, ali noge i ruke morale su se amputirati jer je dotok krvi u organe bio ugrožen.

- Ponekad kad obolite od gripa, on vas pripremi za bakterijsku infekciju. Većina dece čak ni tad ne bude bolesna kao Matijas, kod dece je to stanje izuzetno retko - rekla je Ketrin Bojl, asistentkinja profesora pedijatrijske intenzivne medicine u dečjoj bolnici Vanderbilt.

Na GoFundMe stranici prikupljeno je 243.000 dolara od ciljanog iznosa od 500.000 dolara.

Navodi se da je dečak 12. jula skinut s ECMO terapije nakon što mu se stanje počelo popravljati, a trenutno se nalazi na intenzivnoj nezi dečje bolnice. Roditelji su 21. jula donieli tešku odluku o amputaciji udova.

- ECMO mu je spasio život spasivši njegove organe, međutim, njegovi ekstremiteti nisu primali dovoljno krvi. Nakon razgovora s lekarskim timom i iscrpljivanja svih opcija, 21. jula doneli smo tešku odluku da mu se amputiraju noge ispod koljena i ruke iznad šake, rekli su roditelji.

Matijasova porodica nada se da će njihov sin, koji je trčao kros, igrao fudbal i svirao klavir, uskoro moći da napusti bolnicu s novim protetičkim udovima.

- Rekao sam mu da ćemo biti njegove ruke i noge dok sve ovo ne rešimo - rekao je njegov otac Edgar Uribe.

Skrhani roditelji opisali su svog sina kao borca nesalomljivog duha i srca punog ljubavi. Matijas, kažu, želi da pohađa MIT (Tehnološki institut u Masačusetsu) kako bi mogao pozitivno da utiče na svet.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading