KOLINDA SE "PERE" OD PUTINA JER BI OPET U POLITIKU Bura zbog intervjua koji je Grabar Kitarović dala Britancima
Foto: Printscreen HRT

U intervjuu za britanski podkast koji je dala Ričardu Dirlovu, direktoru britanske inostrane tajne službe MI6, Kolinda je rekla da se Vladimir Putin umešao u izbore i da je zato izgubila u u predsedničkoj trci protiv Zorana Milanovića. Ovaj je razgovor izazvao je oprečne reakcije javnosti u Hrvatskoj, jer je, kako tvrde, pun kontroverzi zbog činjenice da je bivša predsednica bila u izrazito dobrim odnosima sa ruskim predsednikom.

Očito, nakon gotovo četverogodišnjeg odsustva iz politike, Kolinda želi da se vrati, jer angažman u Međunarodnom olimpijskom komitetu ne zadovoljava njene ambicije. Sada pokušava da se uklopi u mantru koju je lansirao HDZ u Hrvatskoj da je Milanović ”ruski čovek” i da su mu Rusi pomogli da je pobedi, što nikako nije istina.

Kolinda se dugo nadala da će biti najozbiljnija kandidatkinja za glavnog sekretara NATO, ali joj dobri odnosi sa Putinom, dok je bila predsednica, nisu išli na ruku. Uostalom, Putin ju je primio u Sočiju kada je trebalo spasavati propali ”Agrokor” i angažovao se na njenu inicijativu da ruske banke saniraju najveću hrvatsku kompaniju, što je i učinjeno.

Reagovao je i Zoran Milanović i rekao - "Razumem da se želiš da se opereš od nekih stvari, ali nemoj prljati nas”. Iz Moskve se javio i bivši ambasador Rusije u Zagrebu, koji tvrdi da je Putin bio impresioniran Kolindom i da je čeka uspešna politička karijera u Hrvatskoj ili svetu.

Kolinda u intervjuu Britancima rekla za ruskog predsednika da je džentlmen starog kova, blag i prijateljski nastrojen, a da je najveći problem bio što se suprotstavljao  izgradnji LNG terminala na Krku, smatrajući da će se Hrvati okrenuti američkom ukapljenom gasu. Izgradnju LNG terminala ”gurao” je baš HDZ, iz kojih je redova došla na predsedničku funkciju sama Kolinda, a bivša predsednica kaže da je Putin ”pustio” Sloveniju i Hrvatsku na samostalni put, a tvrdio da to neće dopustiti drugim državama nastalim nakon raspada Jugoslavije.

Kakvi su politički ciljevi bivše predsednice niko ne zna, a kalkuliše se da je pre svega zainteresovana za neku visoku poziciju u nekoj od  institucija u svetu. Da li u Ujedinjenim nacijama, ili Kolinda misli da će distanciranjem od Putina uspeti u NATO, za sada se samo nagađa, a neki smatraju da ima ambicije i u hrvatskoj politici.

Slede parlamentarni izbori posle kojih bi Andrej Plenković mogao da ”ode” na neku funkciju u Evropskoj uniji, a i predsednički izbori, s time da nema pravog protivkandidata Milanoviću. Sama Kolinda je izjavljivala da nema ambicije za povratak na hrvatsku političku scenu, ali se okolnosti stalno menjaju pa ni to nije moguće.

Ovaj eksplozivni intervju koji je dala Britancima svakako je signal da ponovo želi da bude aktivna u međunarodnoj politici. S time da joj je cilj sunđerom da izbriše najveći problem, a to su dobri odnosi sa Putinom i Rusima kada je bila na Pantovčaku. U poslednje vreme često putuje u Ukrajinu i pokušava da se zaboravi sve iz prošlosti, a nema ništa lakše nego da za sve neuspehe krivi Ruse i Putina. Jedini je problem da joj niko u Hrvatskoj ne veruje u njene teorije izrečene Britancima, a čini se da je tako i u svetu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading