zemljotres u Maroku, Srbi na sigurnom
Foto: AP/Foto: AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se u utorak marokanskoj javnosti video porukom, rekavši da je Pariz spreman da pruži pomoć u oporavku te zemlje od razornog zemljotresa ako kralj Muhamed VI prihvati ponudu Francuske.

"Želeo sam da se direktno obratim Marokancima da vam kažem da je Francuska očajna... zbog ovog strašnog zemljotresa", rekao je Makron u video snimku objavljenom na društvenim mrežama, dodajući: "Bićemo na vašoj strani".

Pariz i Rabat su poslednjih godina imali teške odnose, posebno u vezi sa spornom teritorijom Zapadne Sahare, koju Maroko želi da Francuska prizna kao marokansku, podseća Rojters.

Maroko nije imao izaslanika u Parizu od januara.

Iako je Rabat prihvatio zvanične ponude pomoći iz Španije, Velike Britanije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, on je ignorisao pomoć svog bivšeg "kolonijalnog vladara".

Vidno frustrirani francuski predsednik objavio je video u kojem kritikuje "kontroverze koje ne bi trebalo da postoje" između Rabata i Pariza i ponovio da je njegova vlada spremna da pošalje pomoć, piše "Blumberg".

"Jedina osoba ovlašćena da se obrati marokanskom narodu je kralj Muhamed VI. Da je Makron želeo da popravi stvari ili izrazi želju da pruži humanitarnu pomoć Maroku, trebalo je to da uradi zvaničnim diplomatskim kanalima bez pompe", napisao je na društvenoj mreži Iks Samir Benis, urednik jednog engleskog novinskog portala.

Veze između Pariza i Rabata su duboke. Prema statističkim podacima, Marokanci predstavljaju najveću francusku dijasporu posle Alžiraca, sa oko 12 odsto migranata koji žive u Francuskoj, a rođeni su u Maroku.

Od najmanje 1,5 miliona ljudi, polovina ima dvojno državljanstvo. Kralj Muhamed često putuje u Pariz iz privatnih razloga.

Maroko je u petak uveče pogodio snažan zemljotres kakav ova zemlja ne pamti. Broj poginulih u zemljotresu magnitude 6,8 porastao je, kako su juče mediji preneli, na 2.901 stradalih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading