Srpskinja iz Maroka
Foto: Printscreen/Printscreen

I broj povređenih je premašio 2.060, od kojih je više od 1.400 u kritičnom stanju. Najviše smrtnih slučajeva zabeleženo je u zabačenim planinskim oblastima na jugu Maroka.

Bilans žrtava nije konačan, a spasioci tek pristižu u najugroženija područja. Preživele traže ispod ruševina kuća, istorijskih i verskih objekata.

Turistički vodič: Putnici se vratili u hotel, situacija pod kontrolom

Turistički vodič agencije "Džangl travel" Jelena Jović, koja je u Marakešu, kaže za RTS da su se putnici vratili u hotel i da planiraju nastavak tura po Maroku.

Srpskinja iz Maroka

Printscreen

 

"Nažalost, vidi se u celoj zemlji ta situacija, puno ljudi je na ulicama, pogotovo predveče, sinoć kada smo se vraćali, tako da zaista saosećamo sa narodom Maroka. Zaista je strašno to što se dešava, ali generalno nastavljamo po planu i programu, i ja verujem da će to da se nastavi i za naredne ture u septembru", dodaje Jovićeva.

Sa avio-letovima je, prema njenim informacijama, sve regularno i kako je planirano, a grupa turista koja trenutno boravi u Maroku treba da se vrati u petak ujutru u Srbiju.

Što se tiče nabavke namirnica, struje, vode, kaže da sve potpuno regularno i pod kontrolom.

"Prvo je nestalo struje, a onda i panika, to jest neverica da se nešto tako dešava. Veći deo nakon zemljotresa smo proveli napolju", navela je.

Epicentar zemljotresa bio je 70 kilometara jugozapadno od Marakeša, u planinama Visokog Atlasa.

"Nakon postavljanja kampa u bazi, naš tim će najpre otići u inspekciju terena. Sa sobom obavezno vodimo pse koji će pretraživati ruševine u potrazi za preživelima", kaže Anke Platner iz Nemačke savezne agencije za tehničku ispomoć.

Istorijska zdanja u tom gradu su teško oštećena. Kralj Muhamed Šesti proglasio je trodnevnu nacionalnu žalost naredivši da se otvore skloništa i obezbedi neophodna pomoć preživelima, od kojih su mnogi i drugu noć proveli na otvorenom.

"Moja deca se plaše, pa sam ostao sa njima umesto da odem na posao. U prodavnicama nema hrane, trpimo glad i žeđ", kaže Muhamed iz Marakeša.

"Mnogo zgrada se srušilo u Medini. Neke od njih su verske građevine, džamije, a ima i dosta porušenih kuća. Šteta je ogromna. Naročito su pogođeni najsiromašniji kvartovi poput Mele, gde ljudima treba sve: voda, hrana, ćebad, lekovi, šta god", ističe Muhamed Aitadi, Marokanac iz Amerike.

Tlo je podrhtavalo i u Alžiru, na jugu Španije i u Portugaliji.

Potres ekvivalentan snazi 25 nuklearnih bombi.

Profesor na katedri za seizmologiju Hašemitskog univerziteta u Jordanu, Id el Tarazi, kaže za Sputnjik Arabik da je Maroko pogodio potres ekvivalentan snazi 25 nuklearnih bombi.

Budući da se ta zemlja nalazi 400 kilometara daleko od granice dodira afričke i evroazijske tektonske ploče, naučnici su ranije, kaže, isključivali mogućnost tako jakog potresa u regionu.

Ipak, smatra da zemljotres neće imati jak uticaj na zemljinu koru na severu Afrike i Bliskom istoku, i da su slični potresi malo verovatni u okolnim državama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading