AU, KAKVA BLAMAŽA! Hrvati spuštaju poglede zbog zastave, smrdi na uvredu
Printscreen

Hrvatski mediji opravdanje ovog skandala nalaze u objašnjenju da je Azerbejdžan menjao izgled svoje zastave petnaestak puta, uglavnom za vreme S S SR-a, kao i da je poslednja promena nastupila 2013. godine, kada su promenjene nijanse plave, bele i zelene boje.

Domaćin Bajramovu je njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman, a hrvatsko Ministarstva spoljnih i evropskih poslova očito nije bilo upoznato sa poslednjom promenom izgleda azerbejdžanske zastave.

Inače, Azerbajdžan i Jermenija, dve bivše sovjetske države, vodile su dva rata u 30 godina za spornu regiju Nagorno-Karabah, priznatu kao deo Azerbajdžana, ali nastanjenu uglavnom etničkim Jermenima, podsećaju hrvatski mediji i dodaju da je u šestomesečnom sukobu 2020., Azerbajdžan vratio delove teritorija izgubljene u ranijem ratu koji je zahvatio regiju usred raspada sovjetske vlasti.

Bajramov je novinarima rekao da su oslobođene teritorije "zagađene minama" i da im je od značajne važnosti hrvatsko iskustvo u razminiranju. 

"Iskustvo, ekspertiza i podrška iz Hrvatske u području razminiranja, rekonstrukcije i reintegracije je vrlo korisna", rekao je Bajramov tokom zajedničkom obraćanja sa Grlić Radmanom.

Grlić Radman je kazao da EU "ulaže napore na najvišem nivou s ciljem da doprinese normalizaciji odnosa Azerbajdžana i Jermenije" i dodao da je mirovni sporazum između tih zemalja "preduslov za prosperitet i stabilnost južnog Kavkaza". 

"Kao zemlja koja je sama prošla put od rata, od agresije do mirne reintegracije, Hrvatska naglašava neizmernu važnost dijaloga svih aktera s ciljem jačanja poverenja i traženja modaliteta suživota", naveo je, između ostalog, Grlić Radman.

Prethodno ministri Bajramov i Grlić Radman su potpisali Memorandum o saradnji Diplomatskih akademija hrvatskog i azerbajdžanskog ministarstva spoljnih poslova.

Oni su se saglasili da su bilateralni odnosi Hrvatske i Azerbejdžana sve bolji, a jedan od pokazatelja su učestali sastanci na visoko nivou.

Ti odnosi će se, kazali su, nastaviti posetom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Azerbejdžanu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading