Napad ajkule
Foto: Printscreen/Youtube

Australijski surfer Tobi Beg (44) je u kritičnom stanju i bori se za život nakon što ga je u petak napala velika bela ajkula u blizini Port Mekuori u Novom Južnom Velsu. Brutalan napad ajkule duge preko 4 metra ubio bi ga na licu mesta da mu kolege surferi nisu odmah vezali nogu koja je obilno krvarila.

"Nikada nisam video nešto slično, rekao je jedan od svedoka lokalnim medijima i dodao da se surfer u vodi borio više od trideset sekundi, jer ajkula nije odustajala od napada.

Tek kada je Beg, otac dvoje dece, isplivao na obalu, shvatio je težinu svojih povreda i količinu krvi koju je izgubio.

"Noga mu je bila otkinuta, a krvave rane su bile svuda, rekao je svedok. Hitna pomoć ga je brzo prevezla u lokalnu bolnicu. U kritičnom je stanju, a policija je nakon incidenta zatvorila plažu Lajthaus i podigla dron da nadgleda obalu i pronađe ajkulu - za sada bezuspešno."

Čim je pristup plaži bio dozvoljen nakon 24 sata, surferi su se ipak ležerno vratili u more. TV kanal 9 Njuz Australija je sada objavio dve jezive fotografije, snimljene pre i posle napada. Profesionalni fotograf je snimao surfere u vodi i slučajno je uhvatio trenutak pre samog napada. Snimak prikazuje Bega i prijatelja kako zbunjeno bulje u veliku tamnu senku u vodi koja im se približava. 

Jedna fotografija prikazuje Begovu dasku za surfovanje, koju je ajkula izujedala. Begov brat se javio medijima iz bolnice i posle 24 sata rekao da je surfer izgubio jednu nogu, a da će verovatno izgubiti i drugu, ali da sve ide nabolje i da su pred njim brojne operacije i godine rehabilitacije. 

Australija je druga na zloglasnoj listi zemalja sa najviše napada velikih belih pasa, odmah iza SAD, i oni su uglavnom nasumični. Prošle godine samo u Novom Južnom Velsu zabeleženo je deset napada velikih belih pasa. Posledice? Sedam teških povreda i jedna smrt, piše Mondo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading