Emerson Mnangagva
Foto: EPA/EPA

Očekivalo se da će Mnangagva, koji je preuzeo dužnost od dugogodišnjeg predsednika Roberta Mugabea nakon vojnog udara 2017. godine, osigurati drugi mandat pošto su analitičari ocenili da su izbori u velikoj meri namešteni u korist vladajuće stranke ZANU-PF koja je na vlasti više od četiri decenije, prenosi Rojters.

Opozicija i analitičari su takav rezultat doveli u pitanje, a vodeća opoziciona stranka, Građanska koalicija za promene, saopštila je da odbacuje "svaki na brzinu objavljen rezultat bez prave verifikacije".

Njegov glavni rival, Nelson Šamisa, osvojio je 44 odsto glasova, navela je izborna komisija.

Mnangagva je tesnom razlikom pobedio Šamisu i na prošlim predsedničkim izborima 2018. godine.

Emerson Mnangagva

EPA

 

Pristalice vladajuće partije ZANU-PF slavile su u izbornom štabu nakon objave rezultata.

Mnangagva je zamenio dugo vladajućeg autokratu Roberta Mugabea u puču 2017. i pobedio na spornim izborima sa malom razlikom protiv Šamise 2018.

Uoči objavljivanja rezultata, desetine naoružanih policajaca sa vodenim topovima čuvali su nacionalni centar za rezultate, poprište smrtonosnog nasilja nakon prethodnog glasanja pre pet godina kada je vojska ubila šest osoba nakon protesta zbog odlaganja objavljivanja rezultata predsedničkih izbora, prenosi Sky News.

Mnogi ljudi u zemlji od 15 miliona sigurno gledaju na rezultat sa sumnjom. Zimbabve ima dugu istoriju navodnog nameštanja i osporavanja ishoda anketa, što je dovelo do nasilnih protesta i osporavanja izbornih rezultata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading