Fontana u Ženevi
Foto: Printscreen/Printscreen

"Jet d'Eau" je glavna atrakcija Ženeve više od 130 godina - i izbacuje vodu brzinom od 200 kilometara na sat.

Mladić u Ženevi prebačen je u bolnicu nakon prilično nasilnog susreta sa jednom od najpoznatijih znamenitosti Ženeve, fontanom Jet d'Eau.

Kako je preneo Bi-Bi-Si , čovek, čije ime nije objavljeno u javnosti, lansiran je u vazduh silinom fontane Jet d'Eau pre nego što je sleteo na beton ispod.

Za kontekst, Jet d'Eau izbacuje oko 110 galona vode u vis u sekundi, dostižući više od 450 stopa u vazduhu - 150 stopa više od Kipa slobode u SAD. Drugim rečima, fontana izbacuje vodu brzinom od 124 milje na sat.

Mladić, za koga se veruje da ima 20 godina, navodno je prešao barijere koje okružuju fontanu. Iz nekog razloga, tada je pokušao da stavi svoje lice na mlaznicu iz koje je pumpana voda, da bi bio odbačen unazad.

To ga nije odvratilo - mladić je prišao po drugi put, ovog puta pokušavajući da zagrli fontanu i brzo ga je sila vode bacila u vazduh.

Srušio se na betonsku stazu u blizini, a zatim, na iznenađenje prolaznika, pao u Ženevsko jezero pre nego što su lokalne vlasti naišle da ga odvedu u bolnicu.

"Policajci su došli i tražili da hitno isključe Jet d'Eau kako bi mogli da ga izvuku", rekao je jedan svedok.

Švajcarska elektrokompanija koja vodi i upravlja fontanom, SIG, saopštila je da će podneti tužbu protiv njega zbog ometanja.

Jet d'Eau, što se bukvalno prevodi kao "mlaz vode", bio je glavni element obrisa Ženeve od 19. veka – i od tada je jedno od najpoznatijih znamenitosti grada.

Između 1850. i 1890. godine, stanovništvo Ženeve je poraslo sa samo 64.000 na više od 100.000. Kao centar industrije i trgovine, nova tehnologija se pojavila u Ženevi, a ove nove mašine zahtevale su značajnu količinu energije.

Da bi obezbedili napajanje ovim novim mašinama, inženjeri su iskoristili struju reke Rone, konstruišući hidrauličnu pumpu koja bi mogla da koristi vodu za pogon fabričkih mašina - posebno u radionicama za izradu satova.

Međutim, noću, kada su radnici otišli ​​kući na dan, u sistemu se stvorio višak pritiska. Inženjeri su u početku morali da požure da zaustave svaku pumpu pojedinačno - sve dok nisu dodali sigurnosni ventil za kontrolu pritiska. Nusprodukt ovog sigurnosnog ventila bila je ogromna fontana vode koja prska u nebo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading