ulcinj
Foto: Alo/Foto: RINA

Nakon što su u Ulcinju tri dana zaredom rušeni temperaturni rekordi, 22. avgusta izmerena je najviša ikada temperatura u Ulcinju, ali i na celom primorju i do 40,2°C, prenosi Telegraf.

Protekla noć na području Podgorice i Bara bila je istorijski rekordno najtoplija noć u avgustu za poslednjih 70 godina.

U Podgorici temperatura tokom noći bila je 29,8 stepeni a u Baru 30,2 stepena što znači da se temperatura u Podgorici nije spustila ispod 29,8 a u Baru nije se spustila ispod 30,2 stepena.

I širom ostalih južnih predela Crne Gore, primorja i Podgorice vreo talas uslovljava temperature od 35 do 39°C, a do kasno u noć ostanu iznad 30°C.

Ovih dana u Crnoj Gori nije vrelo samo zbog vrele vazdušne mase sa Mediterana, već i zbog kednog lokalnog efekta. Na crnogorskom primorju ovih dana izražen je severoistočni vetar, koji prilikom spuštanja sa visokih planina dodatno zagreva vazduh u vidu fena i donosi ekstremne temperature. Ovaj v etar naročito je izražen i noću kada je pojačan u vidu bure, a kako je suv i vreo veoma pogoduje šumskim požarima, veoma je suv i neugodan i veoma je retka pojava tokom letnjih meseci.

Ugodnije je samo na severu Crne Gore i na planinama.

Inače, pored toga što je širom Crne Gore vedro i vrelo, skoro svakog popodneva beleži se jači razvoj oblačnosti i pljuskovi sa grmljavinom, naročito u brdsko-planinskim predelima.

Lokalni pljuskovi sa grmljavinom sa okolonih primorkih planina spuštaju u severoistočnoj visinskoij struji i do samof primorja.

Vrelo, vedro i tropski toplo zadržaće se u Crnoj Gori do kraja sedmice.

Četvrtak će doneti nestabilnosti i pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom, koji se očekuju lokalno i na primorju.

Vikend će doneti vrhunac toplotobog talasa i temperature do 40°C.

Početkom sledeće sedmice zahlađenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, a temperatura će biti u padu za deset stepeni i čak na jugu neće preći 30°.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading