RUSI UVODE NEVEROVATNU PROMENU U SREDNJE ŠKOLE! Đaci će pohađati obuku upravljanja bespilotnim borbenim avionima
Foto: Printscreen/Printscreen

Ruski srednjoškolci u predstojećoj školskoj godini, počev od septembra, moći će da pohađaju obuku iz upravljanja bespilotnim borbenim avionima, saopštilo je u ponedeljak u svom programu rusko Ministarstvo prosvete. Ruski tinejdžeri će moći da se upoznaju sa "načinima vojne upotrebe bespilotnih letelica", ali i sa načinom "izvođenja izviđačkih misija uz pomoć dronova", prenosi "Mondo".

Učenici će imati priliku da "realiziraju konkretne akcije pilotiranja dronovima" i moći će da nauče kako da se brane od "protivničkih dronova". Kurseve će moći da pohađaju učenici uzrasta od 15 do 17 godina, u okviru "početne vojne obuke". Ova vojna obuka postojala je u sovjetsko doba, a zatim je ukinuta i neko vreme prestala da bude deo školskog programa, ali je ministarstvo odlučilo da je ponovo uvede u školskoj 2023-2024.

Program pruža najmanje 140 sati instrukcija o rukovanju oružjem, kao što su kalašnjikovi. "Uvođenje ovog predmeta u školsku nastavu omogućiće sistematsku pripremu građana za eventualni obračun sa neprijateljem", rekao je u novembru 2022. pokretač inicijative, poslanik Sergej Mironov.

Obe strane u ratu u Ukrajini uveliko koriste bespilotne letelice, a ruska teritorija je skoro svakodnevna meta napada dronovima. Od početka sukoba, nekoliko inovacija je uvedeno u ruske škole sa ciljem da se učenicima usadi osećaj patriotizma i ojača antizapadni diskurs. Školska nedelja počinje državnom himnom i svečanim podizanjem zastave, a uvedene su i "debate o tome šta je bitno" u cilju opravdavanja invazije Rusije na susednu Ukrajinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading