POČEO LINČ RIJADA Sumnjiva grupa objavila da Saudijci ubijaju na granici
Foto: Twitter/printscreen

U izveštaju se navodi da je grupa analizirala više od 350 video snimaka i fotografija objavljenih na društvenim medijima ili prikupljenih iz drugih izvora, koji su nastali između 12. maja 2021. i 18. jula 2023., kao i da su analizirani i snimci stotina kilometara kvadratnih kilometara na kojima se vide tela ubijenih migranata, prenosi AP.

''Snimci prikazuju mrtve i ranjene migrante na stazama, u kampovima i medicinskim ustanovama, nakon što je povećan broj grobnica u blizini migrantskih kampova, kao i duž rute koju migranti trenutno koriste u pokušajima da pređu granicu'', navedeno je u izveštaju.

HRW navodi da su njihovi službenici razgovarali sa 38 etiopskih migranata i četvoro rođaka ljudi koji su pokušali da pređu granicu između marta 2022. i juna 2023. godine, a koji su rekli da su videli kako saudijski graničari pucaju ili bacaju eksploziv na grupe migranata.

Ta humanitarna organizacija tvrdi da bi broj poginulih mogao iznositi ''verovatno hiljade''.

AP navodi da su UN već ispitivale vlasti u Saudijskoj Arabiji o tome da li su njene trupe otvorile vatru na migrante, u nečemu što se može nazvati obrascem napada duž granice sa Jemenom, u kojem mesecima besni rat.

U pismu koje su UN poslale Saudijskoj Arabiji navedeno je da su migranti, "ako bi bili uhvaćeni, navodno često bili podvrgnuti mučenju tako što ih graničari postroje i pucaju im u noge, da vide koliko duboko će metak da prođe, a takođe su ih pitali da li više žele da im pucaju u ruku ili u nogu''.
Dodaje se da su oni koji bi takvo postupanje preživeli morali da se prave mrtvi kako bi uspeli da pobegnu.

U  pismu koje je misija Saudijske Arabije poslala UN-u u martu istaknuto je da Rijad  "kategorički opovrgava'' navode da ta država vrši bilo kakva ''sistematska'' ubistva na granici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading