PROCURELI PODACI Putin namestio Bajedenove? Zanosna ruska bogatašica odradila vrh SAD na luksuznoj večeri!
Foto: Tanjug/Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Baturina se u proleće 2014. priključila Džou i Hanteru Bajdenu i šačici njegovih poslovnih partnera – uključujući Devona Arčera i kazahstanske oligarhe Kenesa Rakiševa i Karima Masimova – na večeri u kafeu „Milano“ u Vašingtonu. Arčer je potvrdio da je Džo bio dovoljno dugo prisutan da je večerao sa grupom. Otprilike u vreme večere, prebačeno je 3,5 miliona dolara od Baturine, žene bivšeg gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova koji je bio povezan sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ruskom mafijom, piše „Dejli mejl“.

List navodi da je Putin, nakon smrti Lužkova 2019, nazvao bivšeg gradonačelnika Moskve „pametnim i hrabrim“ političarom. Lužkovu se takođe pripisuje da je vodio „piramidalnu“ shemu korupcije u Moskvi zahvaljujući čemu se obogatio.

Bajdenovoj porodici uplaćeno 20 miliona dolara

Baturina je 14. februara 2014. prebacila novac u fiktivnu kompaniju „Rouzmont Seneka Tornton“ u vlasništvu Hantera i Arčera.

Administracija Džoa Bajdena je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. sankcionisala nekoliko ruskih oligarha, ali Baturina nije bila na listi, prema izveštaju republikanaca Nadzorne komisije Predstavničkog doma Kongresa iznetom u utorak.

Novi detaljni finansijski podaci koje je objavila komisija pokazuju da je Bajdenovoj porodici i njihovim partnerima od stranih aktera u mestima poput Rusije, Ukrajine i Kazahstana, u vreme kad je Džo bio potpredsednik, uplaćeno 20 miliona dolara.

Detalji transfera

Novi dokaz podržava Arčerovo svedočenje pred komisijom prošle nedelje da je Hanter dobio velike količine novca od stranih poslova i pokazuje kako je njegov otac Džo bio prisutan tokom sastanka na večeri i najmanje 20 telefonskih razgovora sa stranim saradnicima, navodi „Dejli mejl“.

Podaci sugerišu da su Hanter i Arčer koristili fiktivne kompanije da „sakriju milione uplata od prekomorskih kompanija i oligarha – iako nijedan ne povezuje uplate direktno sa aktuelnim američkim predsednikom.

Bankovni podaci koji se tiču Baturine pokazuju transfer od 3,5 miliona dolara 14. februara 2014. i 2,7 miliona za „Rouzmont Seneka Bohaj“ 11. marta te godine. Potom su 25. marta zabeležena dva transfera – 2,2 miliona i još jedan od 200.000 dolara na drugi račun „Rouzmont Seneka Bohaja“.

Arčer i Hanter su koristili „Rouzmont Seneka Bohaj“ da prime i druge lične strane uplate, poput onih iz ukrajinske energetske kompanije „Burizma“. Republikanci iz Nadzorne komisije tvrde da je Hanter potom prebacio novac na drugi račun „Rouzmont Seneka Bohaja“ kojem su on i Arčer imali pristup.

Tramp prozivao Bajdena zbog Hantera

CNN piše da je bivši američki predsednik Donald Tramp, kojeg je Bajden porazio na izborima 2020, tvrdio da je Hanter primio 3,5 miliona dolara od žene Jurija Lužkova.

 

 

- Zašto je, pitam samo iz znatiželje, žena gradonačelnika Moskve dala vašem sinu 3,5 miliona dolara – upitao je Tramp u septembru 2020, tokom prve predsedničke debate uoči izbora u novembru.

Hanter je porekao optužbe, a njegov advokat Džordž Mezajers rekao je CNN-u da predsednikov sin nije bio vlasnik firme za koju republikanci iz Senata tvrde da je primio 3,5 miliona dolara 2014.

- Hanter Bajden nema interesa i nije bio koosnivač „Rouzmont Seneka Torntona“, pa je tvrdnja da je plaćen sa 3,5 miliona dolara lažna – rekao je advokat.

Uplata za funkcije u ukrajinskoj "Burizmi"

Bankovni podaci takođe otkrivaju godišnje uplate Hanteru i Arčeru za njihove funkcije u upravnom odboru „Burizme“ od milion dolara godišnje, odnosno 83.333 mesečno.

Demokrate ukazuju da nema dokaza da je Džo Bajden primio bilo kakav novac.

- Komisija republikanaca ponovo je objavila informacije o finansijskim transakcijama u koje predsednik nije uključen. Umesto toga, oni prežvakuju iste poslove Hantera Bajdena koje su republikanci u Kongresu identifikovali pre najmanje tri godine – rekao je Džejmi Raskin, demokrata iz Nadzorne komisije.

Uplata iz Kazahtana i Hanterov "porše"

Priznanica iz dokumenata takođe pokazuje kako je kazahstanski naftni oligarh Kenes Rakišev koristio svoju singapursku kompaniju „Novatus holdings“ da prebaci 142.300 dolara na „Rouzmont Seneka Bohaj“. Prema Arčeru, Haner je prvo kupio „Fiskerov“ električni auto ali je potom prešao na „porše“ koristeći 142.000 koje je primio da priredi večeru sa svojim ocem, kako pokazuju bankovni podaci.

Hanter se 2018. fotografisao kako vozi svoj „porše“ 280 na sat u Las Vegasu i puši krek iza volana u naseljenom području.

Svedočeći pred komisijom, Arčer je rekao da nije znao koja je svrha transfera novca. Ali, prema prepiski na mejlu, Rakišev je želeo da tadašnji državni sekretar Džon Keri poseti Kazahstan.

Druga večera u kafeu "Milano"

Bila je i druga večera u kafeu „Milano“ 2015, na kojoj su bili prisutni Rakišev, Džo i Hanter Bajden i Arčer, kao i sad već osuđeni bivši kazahstanski premijer i blizak prijatelj Rakiševa Karim Masimov.

Hanter i Arčer su za 2014. i 2015. primili oko 3,32 miliona dolara, pokazuje memorandum.

Nadzorna komsija je sudskim putem zatražila finansijske podatke iz šest različitih banaka i primila hljade zapisa, ali još nije tražila podatke vezane za porodicu Bajden. U utorak je predsednik donjeg doma Kongresa Kevin Mekarti pozvao predsednika Bajdena da „pruži svoje bankovne izvode“, dok su republikanci zapretili da će pokrenuti istragu o opozivu.

Pomoćnici su inicijalno rekli da predsednik „nije znao“ za poslove svog sina u inostranstvu, ali su nedavno to promenili i rekli da Džo „nikad nije poslovao“ sa Hanterom. Arčer je prošle nedelje svedočio da je „brend“ Bajdenovih služio kao zaštita ukrajinske naftne kompanije „Burizme“.

- Mislim da bi „Burizma“ ispala iz poslovanja da za nju nije bio vezan takav brend – rekao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading