NOVI ZELAND OPTUŽUJE KINU ZA ŠPIJUNAŽU Analitičari upozoravaju: Doći će do eskalacije
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Obaveštajna služba Novog Zelanda optužila je Kinu za strano mešanje u njenu demokratiju, usred rastućih tenzija i geopolitičke konkurencije u regionu.

U izveštaju o proceni pretnje sa kojeg je skinuta tajnost objavljenom danas, državna obaveštajna agencija, NZSIS, navela je da postoje "strane obaveštajne agencije koje uporno i oportunistički sprovode špijunske operacije protiv Novog Zelanda".

U njemu se raspravljalo o "posebno aktivnostima tri države: Narodne Republike Kine, Islamske Republike Iran i Rusije”, ali je usredsredjen na veliki deo svojih diskusija o unutrašnjem mešanju kineske države, uključujući "stalne aktivnosti u i protiv Novog Zelanda."

Agencija je pozvala na veću svest na Novom Zelandu o pretnji stranog špijuniranja i mešanja. Izveštaj je objavljen dok tenzije nastavljaju da rastu u Pacifiku i Južnom kineskom moru.

Ranije ove nedelje, analitičari su upozorili da teritorijalni spor između Kine i Filipina koji se nalaze u savezu sa SAD, gde je kineska obalska straža koristila vodeni top nad filipinskim brodom, ima "značajan potencijal eskalacije" i rizikuje da uvuče supersile u sukob.

Dok je Novi Zeland u velikoj meri pokušavao da očuva prijateljske odnose sa Pekingom, sve ratobornije prisustvo Kine na Pacifiku je stavilo taj odnos pod izvesno opterećenje, a vesti o tajnom bezbednosnom paktu sa Solomonovim Ostrvima prošle godine su izazvale oštar ukor sa Novog Zelanda.

Javna procena pretnji od petka ukazuje na "povećanu stratešku konkurenciju“ u indo-pacifičkom regionu kao pokretač mešanja iz Kine.

"Napori Pekinga da unapredi svoje političko, ekonomsko, vojno i bezbednosno učešće u Pacifiku su glavni faktor koji pokreće stratešku konkurenciju u našem matičnom regionu", navodi se u izveštaju.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading