Ishak Jakub ubijen u atentatu, još najmanje devetoro mrtvih u bombaškim napadima
Foto: AP/AP/Tanjug

Lokalni političar i još šest osoba poginuli su u jugozapadnom delu zemlje, kada je na vozilo u kojem se nalazio sa prijateljima bačena bomba, dok su u napadu na severozapadu Pakistana poginule su dve osobe, prenosi AP.

U napadu u Keču, gradu u provinciji Beludžistan ubijen je političar Ishak Jakub iz Beludžistanske Avami partije, a lokalni policajac Hajder Ali rekao je da još nije utvrđeno ko stoji iza napada.

Već godinama Beludžistan je poprište pobune malih separatističkih grupa i nacionalista koji se žale na diskriminaciju i zahtevaju pravedniji deo resursa i bogatstva svoje pokrajine.

Bombaški napad u Beludžistanu dogodio se nekoliko sati nakon što je bombaš samoubica prerano detonirao vozilo napunjeno eksplozivom u bivšem uporištu pakistanskih talibana, u provinciji Hajber Pahtunhva u severozapadnom Pakistanu, koji se graniči sa Avganistanom.

U eksploziji je poginuo bračni par koji se nalazio u obližnjem automobilu.

Nejasno je ko je poslao bombaša u to područje, ali sumnja će verovatno pasti na zabranjene pakistanske talibane, koji su poznati kao Tehreek-e-Taliban Pakistan, ili TTP, i koji su pojačali napade na bezbednosne snage od prošle godine.

TTP je blizak saveznik avganistanskih talibana, koji su preuzeli vlast u susednom Avganistanu u avgustu 2021. dok su američke i NATO trupe bile u završnoj fazi povlačenja iz zemlje posle 20 godina rata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading