Tramp i objava na mreži
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Na svom sajtu Truth Social, Tramp je napisao u petak: "Ako me pratiš, ja te sledim", dan nakon što se izjasnio da nije kriv po optužbama da je organizovao zaveru u pokušaju da preokrene svoj izborni poraz 2020. godine od demokrate Džozefa Bajdena.

U podnesku u saveznom sudu u Vašingtonu, kancelarija specijalnog tužioca Džeka Smita navela je da Trampov post izaziva zabrinutost da bi mogao javno da otkrije poverljiv materijal, kao što su transkripti velike porote, dobijeni od tužilaca, preneo je Rojters.

Tužioci su dužni da okrivljenima pruže dokaze protiv njih da bi mogli da pripreme svoju odbranu. To bi moglo štetno da utiče na svedoke, kao i na sprovođenje pravde u ovome slučaju, istakli su tužioci, napominjući da Tramp ima već istoriju napada na sudije, advokate i svedoke u drugim predmetima koji se vode protiv njega.

Na suđenju u četvrtak, Tramp se zakleo da neće zastrašivati svedoke ili komunicirati sa njima bez prisustva advokata. Tužilaštvo je tražilo od američkog okružnog sudije Tanje Čutkan da izda naredbu kojom se zabranjuje Trampu i njegovim advokatima da otkrivaju bilo kakve materijale neovlašćenim ljudima.

Zaštitni nalozi su rutinski u slučajevima koji uključuju poverljiva dokumenta, ali tužioci su rekli da je posebno važno ograničiti javno širenje s obzirom na Trampove objave na društvenim medijima. Trampov portparol saopštio je da je Trampova objava na njegovoj društvenoj mreži bila odgovor jednom članu Republikanske partije.

Tramp se takođe izjasnio da nije kriv za još dva krivična dela.

On se suočava sa federalnim optužbama u Majamiju zbog navodnog zadržavanja poverljivih dokumenata nakon napuštanja predsedničke funkcije i ometanja pravosuđa, kao i državne optužbe pred sudom na Menhetnu zbog navodnog falsifikovanja poslovne evidencije da bi sakrio tajne isplate novca porno zvezdi Stormi Danijels.

Tramp se suočava sa mogućom četvrtom optužnicom u Džordžiji, gde tužioci istražuju njegove napore da poništi izborne rezultate u toj američkoj državi. Tramp je sve istrage protiv njega prikazao kao nameru demokrata da zaustave njegovu kampanju za predsedničke izbore 2024. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading