Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

"Razgovarali smo o našoj potencijalnoj saradnji u iskopavanju retkih metala, kritičnih minerala, uključujući bakar", rekao je Ojun Erdene za Rojters. On je naveo da će saradnja sa SAD, koje je nazvao "važnim strateškim trećim susedom" Mongolije, o retkim metalima i kritičnim mineralima biti produbljena memorandumom o razumevanju koji je potpisan u junu ove godine.

Mongolski premijer je istakao da želi dobre odnose sa svojim susedom Kinom, ali je upozorio da će zemlje poput njegove imati posledice ako se bude pojačala konkurencija supersila. "Bojim se da će novi hladni rat biti mnogo drugačiji i teži od prvog hladnog rata", rekao je on, ukazujući na brze tehnološke promene i globalne probleme poput klimatskih promena.

Dodao je da zemlje poput Mongolije ne mogu da podnesu "novu hladnoratovsku situaciju" i pozvao velike sile da budu odgovornije kako bi se izbegli "drastično negativni efekti na mnoge zemlje širom sveta, a posebno na globalnu ekonomiju".

Ojun Erdene je dodao da je Mongolija u pregovorima sa izvršnim direktorom kompanije "Tesla" Ilonom Maskom o mogućim investicijama i saradnji u sektoru električnih vozila i svemiru.

"Jedna zanimljiva tema o kojoj sam razgovarao sa gospodinom Ilonom Maskom je pustinja Gobi u Mongoliji, koja ima sličnu sredinu kao Mars, a ja sam ga pozvao da uradi neka istraživanja o tome", rekao je premijer Mongolije. Mongolija je azijska zemlja koja se, bez izlaza na more, nalazi između Kine i Rusije, a posledice ruske invazije na Ukrajinu uticale su i na nju jer je došlo do velikog skoka cena robe, uključujući eksplozive za rudnike, dodao je Ojun Erdene.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading