avion
Foto: Alo/Shutterstock

Kupovina ima za cilj povećanje raznolikosti, količine i kvaliteta indonezijske vojne odbrambene opreme u skladu sa ugovorom koji je potpisan 3. februara sa kompanijom Tursko vazduhoplovstvo, čije je sedište u glavnom gradu Turske, Ankari.

Očekuje se da će 12 jedinica ANKA dronova biti isporučeno pre novembra 2025. godine. Indonezija je zaključila još jedan posao vredan 805 miliona dolara za kupovinu desetak naprednih borbenih aviona Miraž 2000-5, koje su koristile katarske vazduhoplovne snage.

Kupovina aviona, koje je proizvela francuska kompanija Daso avijacija, naišla je na kritike zbog starosti opreme. Međutim, Ministarstvo odbrane je saopštilo da su Indoneziji potrebni borbeni avioni koji mogu biti brzo isporučeni, kako bi pokrili pad borbene gotovosti njenih vazduhoplovnih snaga pošto su mnogi postojeći avioni u zemlji zastareli.

Ministar odbrane Prabovo Subjanto se u februaru 2022. godine saglasio i sa kupinom borbeni avioni Daso Rafal. Očekuje se da će Indonezija dobiti prva tri od šest dvomotornih lovaca Rafal u januaru 2026.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading