grad veliki italija
Foto: Alo/Društvene mreže

Blaž Šter, meteorolog Agencije za životnu sredinu, ocenio je da je kod mesta Pordenone pala rekordna veličina grada za Evropu. Na fotografijama je zrno grada veće od dlana i samo malo manje od pakovanja deterdženta. Komad teži oko kilogram.

Tomaš Pucik, istraživač u Evropskoj laboratoriji za oluje (ESSL), napisao je na Tviteru da je ovoga puta grad od 19 centimetara oborio evropski rekord, piše 24ur.

Prethodni rekord postavljen je pre manje od nedelju dana, takođe u Italiji, u Karminjanu di Brenta kod Padove. Tada je grad dostigao 16 centimetara, a u ponedeljak je bio tri centimetra više.

Najveći grad izmeren je 2010. godine u Vivijanu u Južnoj Dakoti, gde je dostigao veličinu od 20,3 centimetra.

Sever Italije pogodile su dve jake oluje

Kako je danas izvestio Pordenone, prvo nevreme prošlo je područje između 20.30 i 21.30, a drugo između 23.00 i 24.00. Oba su izazvala ogromnu štetu. Zabeležen je grad veličine 10 centimetara i jak vetar sa udarima od oko 100 kilometara na sat, što je izazvalo mnogo problema u saobraćaju.

Mnogi automobili su potpuno uništeni, a obustavljen je i železnički saobraćaj na pruzi Pordenone-Videm. Bez struje je ostalo 12 hiljada ljudi.

Ogroman grad pao je i u neposrednoj blizini Slovenije u okolini Vidma. Civilna zaštita pokrajine Friuli-Venecija Đulija objavila je na svojoj Fejsbuk stranici fotografije potpuno uništenih fasada kuća. Grad je srušio sve: automobile, krovove i solarne panele.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading