EKVADOR PROGLASIO VANREDNO STANJE U talasu nasilja poginulo najmanje osmoro ljudi
Foto: EPA/EPA-EFE/Jhonatan Miranda

Laso je proglasio vanredno stanje u provincijama Manabi i Los Rios i u gradu Duran, blizu Gvajakila, nakon što je gradonačelnik primorskog grada Mante, Agustin Intrijago upucan u nedelju. 

Istraga o ubistvu gradonačelnika je u toku, rekao je Laso.

Takođe, tokom vikenda izbili su neredi u zatvoru Penitensiaria del Litoral, u Gvajakilu, nakon sukoba bandi unutar zatvora, prenosi Rojters.

U neredima u nedelju poginulo je najmanje šest zatvorenika, a 11 je
povređeno, prema zatvorskoj upravi SNAI. 

Zatvorenici su takođe uzeli 96 čuvara kao taoce u zatvorima Kotopaksi, Azuaj, Kanar, El Oro i Napo, i nastavljaju i štrajk glađu koji je počeo u nedelju u 13 ekvadorskih zatvora, ne otkrivajući razloge za štrajkove. 

Zatvorski sistem u južnoameričkoj zemlji se decenijama suočava sa strukturalnim problemima, a nasilje u kaznenim institucijama poraslo je od 2021. godine, pri čemu je najmanje 400 ljudi izgubilo život u zatvorskim sukobima, podseća britanska agencija.

Laso često pribegava proglašenju vanrednog stanja dok se Ekvador bori sa zatvorskim neredima i talasima nasilja širom zemlje. 

„Ne možemo poreći da organizovani kriminal prožima državu, političke organizacije i samo društvo, i to je problem koji postoji više od jedne decenije“, izjavio je predsednik Ekvadora posle sednice kabineta bezbednosti. 

Vanredno stanje će trajati 60 dana, dok će policijski čas varirati tokom tog perioda, saopštila je vlada. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading