institut doktor simo milošević
Foto: Alo/Foto: Youtube/Printscreen/ korak21media

Zbog nagomilanih dugogodišnjih problema radnici, ali i institut “Dr Simo Milošević”, na ivici su opstanka, tvrde u Sindikatu.

“Motivacije je sve manje, ljudi su razočarani, zgroženi, jednostavno čista borba za život. Razlog je što zaposlenima kasne tri zarade, godinama im nije uplaćivan radni staž, a kolektivni ugovor kojim je trebalo da budu izjednačeni koeficijenti sa kolegama u javnom zdravstvu, iako prihvaćen od Odbora direktora, nije dobio saglasnost Vlade”, kazao je Dragan Vlaović iz Sindikat Instituta, prenosi "RTCG".

Zato su se odlučili na radikalizaciju borbe za svoja prava.

“Ta borba će se ogledati u protestima koji će početi od sledećeg petka 28. jula blokadom graničnih prelaza prema Hrvatskoj, i Debelog brega i Kobile, u trajanju od dva sata iz jednog prostog razloga – jer mi moramo da uradimo sve što je u našoj moći da se Institut ne ugasi. A to će se desiti ukoliko nadležni nešto ne preduzmu, jer Institut napuštaju radnici, a ove godine smanjen je i prijem pacijenata”, kazala je Marija Obradović iz Sindikata Instituta.

Zato iz Unije slobodnih sindikata najavljuju da će naredne sedmice pokrenuti još jednu peticiju.

“Tražićemo konkretno potpise na papiru neelektronski da bi pokazali samima sebi, ali i donosiocima odluka da građani Crne Gore žele da Institut sačuvaju kao jedan dragulj za potrebe svih nas”, kazao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

Država je početkom juna pomogla Institut sa 600 hiljada eura. Međutim, to nije dovoljno, jer Institut godinama posluje sa gubitkom koji je premašio 30 miliona.

Da bi to rešili iz Vlade su ranije saopštili da postoje dve opcije, jedna je da država otkupi 44 odsto manjinskih akcija i postane većinski vlasnik, a druga je privatizacija. No, koje je rešenje najprihvatljivije – Vlada se nije još izjasnila.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading