vrućine u las vegasu
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

U Las Vegasu su se ljudi slikali ispred table "Dobrodošli u čudesni Las Vegas" na temperaturi od 38 stepeni, piše AP.

Dok turisti u tom gradu provode odmor u kasinima, gde je zbog klima uređaja potreban laganiji džemper, u domovima zdravlja i bolnicama medicinsko osoblje ukazuje pomoć dehidriranim građevinskim radnicima i ljudima koji su se onesvestili zbog visokih temperatura.

AP dodaje da desetine miliona Amerikanaca širom Kalifornije i na jugozapadu pokušavaju da nađu načine da se rashlade i izbegnu opasnost od ekstremnih vrućina. "Razgovarali smo o sve većoj vrućini nedelju dana, a sada je počeo najintenzivniji period", saopštila je Nacionalna meteorološka služba u petak.

vrućine u las vegasu

AP/Tanjug

 

Oko trećine Amerikanca je pod veoma jakim toplotnim talasom, a prognozira se da će vrelina da se pojača ovog vikenda u saveznim državama Nevadi, Arizoni i Kaliforniji, gde bi pustinjske temperature mogle da dostignu blizu 50 stepeni.

"Ovaj toplotni talas nije tipična pustinjska vrelina jer predugo traje. Danju su ekstremne temperature, a noći su tople. Svako bi trebalo da shvati ovaj talas vrlo ozbiljno, uključujući i one koji žive u pustinji", saopšteno je iz kancelarije Nacionalne meteorološke službe u Las Vegasu.

U petak je u Feniksu bilo 44,4 stepena, što je bio 15. dan zaredom u tom gradu da je zabeležena temperatura iznad 43,3 stepena. Grad je blizu rekorda od 18 dana sa izuzetno visokim temperaturama, što je zabeleženo 1974. godine. "Ovog vikenda videćemo najozbiljnije i najvrelije uslove ikada. Vreme je za maksimalan oprez", rekao je šef meteorološke stanice Dejvid Hondula.

vrućine u las vegasu

AP/Tanjug

 

Očekuje se da će se vrelina nastaviti i sledeće nedelje. "Ima mnogo dehidriranih, iscrpljenih vrućinom", rekao je doktor iz Hitne pomoći Aškan Morim, koji radi u gradu Henderson.

U zdravstvenom okrugu južne Nevade sedam osoba je preminulo od vreline od 11. aprila, a prošle godine od vrućine su umrle 152 osobe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading