Jevgenij Prigožin
Foto: Printscreen/Printscreen

Prigožin, osnivač Vagnerove plaćeničke grupe, preuzeo je kontrolu nad gradom Rostov na Donu na jugu Rusije 24. juna, zauzeo tamošnji komandni centar gde Rusija koordinira svoj rat u Ukrajini i poslao kolonu boraca prema Moskvi pre nego što je odustao. nakon što je postigao dogovor sa Кremljom.

Njagova pobuna predstavlja najveću pretnju predsedniku Vladimiru Putinu otkako je ruski lider došao na vlast pre više od dve decenije i primorala je Кremlj da se pomeri da ograniči štetu i istakne lojalnost oružanih snaga i jedinstvo društva pred izdaja.

 

 

Prema sporazumu kojim je okončana pobuna, Prigožin, čiji je cilj bio smenjivanje ministra odbrane i načelnika Generalštaba zbog, kako je rekao, nesposobnog vođenja rata, trebalo je da se preseli u susednu Belorusiju. Zauzvrat, krivična prijava protiv njega je odbačena.

Objavljen je snimak racije

Ali emisija pod nazivom „60 minuta“ emitovana u sredu uveče na državnom TV kanalu Rusija-1 prikazala je ono što je najavljeno kao ekskluzivni snimak snimljen tokom policijskih racija u Prigožinovoj kancelariji u Sankt Peterburgu i jednom od njegovih imanja u tom gradu.

Voditelj programa, narodni poslanik Evgenij Popov, nazvao je Prigožina „izdajnikom“, a snimak je predstavio posebno pozvani gost – novinar Eduard Petrov – kao dokaz Prigožinove zločinačke prošlosti i licemerja u prozivanju korupcije u oružanim snagama.

 

 

Na snimku se vide kutije pune novca u njegovoj kancelariji i gomile dolara u njegovoj luksuznoj rezidenciji, zajedno sa onim što je navodno njegov lični helikopter, skladište oružja, kolekcija perika, potpuno opremljena soba za lečenje.

Niko nije planirao da zatvori ovaj slučaj. Istraga je u toku“, rekao je Petrov, koji je rekao da su istražitelji zaključili da je snimak koji je Prigožin koristio kao izgovor za pokretanje pobune, a koji prikazuje navodni ruski napad na kamp plaćenika, lažan. Prikazane su slike naoružanih ruskih izvršitelja. zakon kako ulaze u Prigožinovu kancelariju.

Pasoši, milioni rubalja...

Verujem da su kreiranje imidža Jevgenija Prigožina kao nacionalnog heroja uradili mediji koje je hranio Jevgenij Prigožin“, rekao je Petrov, misleći na medije koje finansira Prigožin. „Nakon što nije uspeo, brzo su se zatvorili i pobegli.

On je rekao da je gotovina u vrednosti od 600 miliona rubalja (6,58 miliona dolara) pronađena u Prigožinovim stanovima i kancelarijama. Prigožin je rekao da je Vagner poslovao samo sa gotovinom, kojom je plaćao troškove. Putin je rekao da država finansira Vagnera.

U emisiji je prikazano više pasoša koje koristi Prigožin, a koji nose različita imena. Ne može normalan čovek da ima toliko pasoša“, rekao je Petrov. Zašto je ova osoba imala tako čudna ovlašćenja kao ozbiljan vođa neke vrste kriminalne grupe“, upitao je on.

„Moramo da saznamo ko je bio na čijoj strani (u pobuni). Moramo ih kazniti i procesuirati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading