MOĆNO ORUŽJE RUSKOG SU-57 Kompletno naoružanje stelt lovca karakteriše ga kao „odličan“
Foto: Wikimedia/Roman Zelentsov (Rulexip)

Od svog predstavljanja u decembru 2020. godine, Su-57 se kontinuirano usavršava. Njegova proizvodnja, mogućnosti i paket naoružanja se proširuju. Dok SAD i Kina razvijaju prve lovce šeste generacije, ruski lovac pete generacije drži korak. Uključuje različite tehnologije u nastajanju koje su karakteristične za šestu generaciju.

Ruski borbeni avion Su-57 ima naprednu veštačku inteligenciju, let bez posade, dronove za pomoćnike i moćno elektromagnetno i hipersonično oružje. Su-57 je planiran za velika ažuriranja u narednoj deceniji, ali njegov trenutni paket naoružanja je ogroman. Mlaznjak može da upravlja širim spektrom oružja nego bilo koji drugi lovac svoje ere. Dizajniran je sa dva glavna ležišta za oružje i dva dodatna manja u blizini njegovih krila. Ovi odeljci su napravljeni za unutrašnje nošenje oružja kako bi se sačuvala prikrivenost.

Iako Su-57 može da nosi dodatno oružje spolja, to utiče na njegove stelt sposobnosti. Stoga se ovo obično izbegava da bi se održao opstanak i smanjilo vreme reakcije i svest neprijatelja. Borbeni potencijal ratnog aviona leži u njegovim mogućnostima naoružanja. Evo pogleda na trenutno oružje unutrašnjih odeljaka Su-57:

Automatski top 9A1-4071K 30MM

Autotop 9A1-4071K 30 mm Su-57. Ovo moćno oružje, smešteno u desni LEVCON koren lovca, može ispaliti do 1500 metaka u minuti. Može da pogodi mete udaljene skoro 2 km u borbi vazduh-vazduh iz neposredne blizine, dodajući napadačku moć dvema raketama vazduh-vazduh vizuelnog dometa unutar strukture lovca.

Ima predloga da se zameni ovaj glasni top tihim, ali smrtonosnim laserom. Ideja o promeni glavnog topa za napredno lasersko oružje je bila uzbudljiva diskusija godinama. Budućnost borbe iz vazduha može biti tiša, ali možda i opasnija.

IC vođena rakte vazduh-vazduh

Su-57 nosi laku raketu K-74M2, smeštenu u dva odeljka za oružje unutar krila lovca. K-74M2, naslednik pionirskog sovjetskog R-73, dizajniran je za unutrašnji transport. Novi K-MD dizajn se razvija da ga zameni.

R-73 je bila revolucionarna raketa, prva koja je gađala mete pod velikim uglovima van vidnog polja do 60 stepeni. Pokazao je značajnu prednost nad zapadnim konkurentima na bliskim udaljenostima u NATO testovima.

R-74M2 je bolji od R-73 sa uglom do 75 stepeni, pouzdanijim tragačem i povećanim dometom. Ipak, smatra se da je manje sposoban u poređenju sa svojim glavnim konkurentom, kineskom raketom PL-10 iz sredine 2010-ih.

Raketa vazduh-vazduh K-77M

Raketa K-77M, sa svojim naprednim mogućnostima, pravi revoluciju u borbi vazduh-vazduh za ruske Su-57 i druge lovce. Ovo moderno oružje ističe se zbog svog dugog dometa i upotrebe AESA radara za navođenje.

Konkretno, K-77M je optimizovan za gađanje malih, okretnih aviona, zahvaljujući svom sistemu za navođenje aktivne fazne antenske rešetke [APAA]. Ova karakteristika potencijalno daje K-77M najduži domet “bez mogućnosti bekstva“ od bilo koje rakete vazduh-vazduh u svetu.

Ruski medij RT objašnjava kako funkcioniše APAA tehnologija: „Svaka ćelija u obliku konusa ispod nosa projektila hvata fragment signala. Nakon digitalne obrade, podaci iz svih ćelija konvergiraju se u „punu sliku“, omogućavajući K-77M da odmah reaguje na nagle manevre cilja i čini presretanje gotovo sigurnim.

Ubica AWACS-A

Upoznajte raketu dugog dometa „AWACS Killer“: Ova impresivna raketa R-37M je prvobitno dizajnirana da naoruža ruske MiG-31 Foxhound presretače. Sa maksimalnom brzinom od 6 maha, dometom od 400 km i velikom bojevom glavom od 60 kg, to je sila sa kojom se treba računati. Sama veličina ruskih lovaca poput Su-35 i Su-30SM omogućava im da nose ove ogromne rakete, iako mogu da drže samo četiri po avionu u poređenju sa šest na Foxhound-u.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading