PRIZOR NA NEBU UZNEMIRIO NATO Ruska stelt neman se pojavila niotkuda
Youtube Printscreen/Global News

Najverovatnije je to zbog jedinstvenih mogućnosti i izgleda novog borbenog drona, koje izgleda kao ogromno krilo.

Dron je korišćen za gađanje ciljeva u regionu Sumi. Zvanični predstavnici ruskog Ministarstva odbrane još nisu komentarisali ovu informaciju.

Već duže vreme kruže glasine da ruski inženjeri spremaju revoluciju u vazduhu.

Do pre nekoliko godina iz hangara tajnog konstruktorskog biroa čulo se tiho šaputanje, a onda su se na društvenim mrežama pojavila curenja sa fotografijama prvog lansiranja S-70 – oznake ovog teškog jurišnog drona – pre test poletanja.

Prvi put se ovaj „tihi lovac” pokazao u junu 2018. godine. I već u novembru iste godine, uspešno je savladao pistu Novosibirskog avio-zavoda, dostigavši brzinu od 200 kilometara na sat, prema programu testiranja.

Sve operacije, uključujući taksiranje, poletanje, ubrzanje i zaustavljanje, izvođene su autonomno.

Spoljašnji izgled drona posebno je zadivljujući zbog svojih strogih i elegantnih oblika. Nastao je po principu „letećeg krila“, kada je teško vizuelno odrediti gde je desno, gde levo, a gde trup.

Štaviše, ruski vojni stručnjaci su otkrili dodatne detalje: S-70 će raditi zajedno sa lovcem pete generacije Su-57.

Avion će voditi dron do cilja i pokrivati ga. Postoji pretpostavka da se mogu stvoriti snopovi od 20-30 udarnih dronova koje pokriva nekoliko lovaca. Takva „armada“ je sposobna da nanese ozbiljnu štetu neprijatelju, u stanju je da preore neprijateljske položaje zajedno sa ljudstvom i vojnom tehnikom.

Dron „Ohotnik“ već pokazuje svoj potencijal, menjajući pravila vazdušnog obračuna i puneći stranu štampu novim uznemirujućim naslovima. Međutim, Rusija nastavlja da drži intrigu, ne otkrivajući sve detalje svog novog drona.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading