Pistorijus: Nemamo vremena, ugroženi smo
Foto: EPA/EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

U intervjuu pre svog prvog zvaničnog putovanja u Vašington, nemački ministar Boris Pistorijus naveo je za "Njujork tajms" da Nemačka planira da poveća svoje isporuke oružja širom sveta, i preuzme jaču ulogu, kako u Indopacifičkom regionu, tako i u evropskom vojnom rukovodstvu.

Nemačka, prema njegovim rečima, mora da pomogne u Južnom kineskom moru kako bi "osigurala da se međunarodni poredak zasnovan na pravilima i međunarodnom pravu i dalje poštuju, kao i da se sloboda plovidbe i sloboda trgovačkih puteva i dalje primenjuju u budućnosti".

Iako se nada da će povećati učešće Nemačke u tom regionu, Pistorijus precizira da njegova zemlja ne želi da se tamo uspostavi kao vojna sila.

- Predaleko smo i nismo usidreni za to - ističe on.

Pojačana isporuka oružja

Ministar ipak želi da pojača nemačke isporuke oružja zemljama u Indo-Pacifiku, a možda i drugim nezapadnim partnerima širom sveta.

Kao i nemački kancelar Olaf Šolc, i on je naglasio potrebu za čvršćom saradnjom sa nezapadnim saveznicima, koji su suočeni sa pritiskom da se pridruže u sukobu sa Kinom i Rusijom, ali kojima je, kako tvrdi, "potrebno ponuditi više zauzvrat".

Tokom nedavne posete Indiji, Pistorijus je sa indijskim premijerom Narendrom Modijem razgovarao i o olakšavanju procesa kupovine oružja.

- Uveren sam da to znači da treba da obezbedimo više isporuka oružja. Moramo da razgovaramo o tome u Nemačkoj i da promenimo o ograničenja. To ne znači da želimo da preplavimo svet nemačkim oružjem, već sve to mora da se uradi sa osećajem za meru - istakao je nemački ministar.

On tvrdi da su Zapadu države poput Indije potrebne radi suprotstavljanja rivalima poput Rusije i Kine.

Nemačka inače okleva da obezbedi nove sisteme naoružanja Ukrajini tvrdeći da bi fokus trebalo da bude na poboljšanju sposobnosti za popravku oružja koje je Nemačka obezbedila i povećanju proizvodnje municije i rezervnih delova.

- Sada je pitanje kako možemo uspostaviti održivost - tvrdi Pistorijus dodajući da je najvažnije  stvoriti neometani, funkcionalni sistem za popravku i snabdevanje municijom za navođene rakete i tenkove koji su već poslati u Ukrajinu.

Pistorijus ostaje pri svojoj ideji

On je naveo i da postoji napredak u uspostavljanju linija za popravku naoružanja, a kao primer je naveo dva objekta u Poljskoj za koje je rekao da će uskoro biti spremni za popravku nemačkih tenkova "leopard" koje obezbeđuju Berlin i drugi saveznici.

Pistorijus, uprkos trvenjima s Francuskom oko plana za nemački sistem protivvazdušne odbrane, ostaje pri toj ideji.

Šolcov predlog protivvazdušne odbrane doveo je, naime, do tenzija sa Francuskom jer uključuje nabavku sistema protivvazdušne odbrane američke i izraelske proizvodnje, kao što je sistem zemlja-vazduh "patriot", umesto samo evropskog oružja.

Nemačkoj inicijativi pridružilo se sedamnaest zemalja, uključujući Britaniju i neke baltičke države.

Francuska, zauzvrat, agituje da se druge zemlje pridruže njenoj strategiji odbrane. Pariz tvrdi da, bez direktne pretnje NATO-u, Evropa može da sačeka dok njene sopstvene rakete i borbeni avioni ne budu spremni.

- Mi kažemo da nemamo toliko vremena, jer smo ugroženi - ističe Pistorijus.

On je, međutim, uveren da to neće izazvati sukob. Francuska bi, kako dodaje, mogla da se priključi nemačkoj inicijativi ili da nastavi sa sadašnjim kursom.

- Na kraju će postojati zajednički štit koji će se onda sastojati od dva dela - uveren je Pistorijus.

Oprez

Cilj nemačkog ministra odbrane jeste i da 60 odsto nemačkog specijalnog fonda od 100 milijardi evra za revitalizaciju vojske bude posvećeno ugovorima o oružju do kraja 2023. godine.

Pistorijus je takođe rekao da pažljivo prati nedavna dešavanja u Rusiji nakon kratkotrajne pobune Jevgenija Prigožina, šefa privatne vojne kompanije Vagner. Želja mu je, kaže, da vidi koju bi ulogu u sukobu ubuduće mogla da igra dinamične Belorusija, koja je posredovala u prekidu pobune.

- Trebalo bi da budemo oprezni sa naglim zaključcima. Nejasno je, na primer, kakve će biti posledice sve većeg angažovanja Belorusije u događajima. Jedno je sigurno: držimo na oku šta se dešava i doprinosimo našoj snazi kroz savezničke napore odvraćanja - zaključuje Pistorijus, preneo je RT Balkan.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading