Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Belorusija razvija algoritam upotrebe taktičkog nuklearnog oružja u slučaju spoljne agresije, što je izuzetno važno s obzirom da do sada niko nije ratovao sa nuklearnom silom, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

On je demantovao tvrdnje medija da Moskva koristi Minsk kako bi tamo razmestila svoje nuklearno oružje i potvrdio da ga Belorusija može upotrebiti bez ruskog odobrenja.

"Tvrdnje da nas Rusija iskorišćava su teška glupost. To nije i ne može biti. Ovo je naše oružje i mi ćemo ga koristiti u slučaju nužde", rekao je.

Lukašenko smatra da bi bilo glupo da da je prihvatio da se u njegovoj zemlji jednostavno čuva nuklearno oružje a da ne može da se upotrebi. "Rusi imaju odlične skladišne kapacitete. Ministar odbrane Belorusije general Viktor Hrenjin i njegovi ljudi su bili tamo, videli su ta skladišta. Ali mi imamo bolje", rekao je Lukašenko.

Načelnik Oružanih snaga zemlje Viktor Gulevič, ministar odbrane Viktor Hrenjin i predsednik KGB-a Ivan Tertelj dobili zadatak da odrede algoritam primene ovog oružja, objasnio je Lukašenko.

Nuklearno oružje bi se upotrebilo samo u teškom trenutku, "ukoliko nas napadnu", naglasio je Lukašenko i dodao da je raspoređivanje nuklearnog oružja garancija bezbednosti zemlje. Pritom, Belorusiji se isporučuju i uzorci naprednog ruskog naoružanja, rakete sa "iskanderima".

Da nije Rusije, Belorusiji bi bio kraj u trenutnoj situaciju izazvanoj pritiscima Zapada, rekao je predsednik Republike.

"Bez Rusije, došao bi nam kraj u ovoj teškoj situaciji. A sad samo proizvodimo. Kompanija 'Gomselmaš' (proizvođač poljoprivredne mehanizacije koji proizvodi kombajni za žito i stočnu hranu, kao i druge poljoprivredne mašine) nije znala šta da radi. Kupuju i Kazahstanci i Rusi", kazao je Lukašenko i dodao da je Rusija spremna da kupi sve.

Minsk plaća Moskvi gas i naftu u ruskoj rublji, objasnio je. "Ne treba nam više dolar. Zamenjen je. Ruskom rubljom", rekao je Lukašenko.

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom izjavio je prethodno da će Rusija posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije.

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin ocenio je da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading