PRVA FRANCUSKA HIPERSONIČNA VISOKO POKRETLJIVA JEDRILICA (VIDEO)
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Agencija je saopštila da je ispitivanje rakete koja nosi VMAX hipersoničnu jedrilicu lansirana u ponedeljak sa poligona za rakete Biskaros u Biskajskom zalivu, u jugozapadnoj Francuskoj.

-Njegov test leta, na veoma zahtevnoj putanji dugog dometa, predstavljao je tehnički izazov bez presedana koji će utrti put za budućnost naše nacionalne mape puta za dostizanje hiperbrzine, navodi se u saopštenju agencije.

Agencija nije dala detalje o ishodu testa, ali je rečeno da je u toku analiza podataka prikupljenih tokom testa.

Francuska je 2019. godine ugovorila vazduhoplovnu kompaniju ArianeGroup da upravlja programom VMAX, čiji je cilj razvoj demonstratora hipersonične jedrilice.

Hipersonične jedrilice — manevarska vozila bez pogona koja lete brzinom većom od 5 maha (6.000 km/h) — već nekoliko godina proučavaju velike nuklearne sile.

Obično koriste raketu da pokrenu jedrilicu na veliku visinu, desetine kilometara iznad zemlje, pre nego što se jedrilica i njen korisni teret spuste nazad hipersoničnom brzinom.

Hipersonične jedrilice su dizajnirane da nose nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu. Za razliku od balističkih projektila čije su putanje fiksirane pri lansiranju, hipersonične jedrilice mogu da menjaju pravac velikom brzinom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading