REVOLUCIONARNO  NAUČNO OTKRIĆE Napravili veštački ljudski embrion od matičnih ćelija, zna se i kome će najviše pomoći
Foto: Shutterstock/Gorodenkoff

Naučnici iz Velike Britanije i SAD napravili su istorijski poduhvat stvorivši veštački ljudske embrione od matičnih ćelija.

Prema rečima naučnika, embrioni stvoreni na ovaj način podsećaju na one u najranijim fazama ljudskog razvoja. No, nemaju srce koje kuca ili začetak mozga, ali uključuju ćelije koje bi, u daljem fazama razvoja, nastavile da formiraju placentu i sam embrion.

Tim naučnika je u eksperimentu ljudske embrione stvorio deljenjem jedne matične ćelije donora. Ovaj postupak su pojedini mediji okarakterisali kao vid kloniranja.

Pravni problemi

Tu se otvaraju pravni problemi, jer embrioni stvoreni u laboratoriji nisu zakonski regulisani u Velikoj Britaniji, kao ni u većini drugih zemalja.

Prema važećim propisima naučnicima je dozvoljeno da kultivišu embrione u laboratoriji do zakonskog ograničenja od 14 dana, posle čega ih moraju uništiti.

Ne postoji kratkoročna perspektiva da će se sintetički embrioni koristiti klinički, piše "Gardijan". Bilo bi nezakonito ugraditi ih u matericu pacijenta, a još nije jasno da li ove strukture imaju potencijal da nastave sazrevanje posle najranijih faza razvoja.

- Ideja je da, ako zaista modelirate normalan ljudski embrionalni razvoj koristeći matične celije, možete dobiti strašno mnogo informacija o tome kako počinjemo razvoj, šta može poći naopako, a da ne moramo da koristimo rane embrione za istraživanje - izjavio je šef odeljenja za matične ćelije i razvojnu genetiku na Institutu Francis Krik u Londonu Robin Lavel Bedž

Više detalja o samom eksperimentu javnost će saznati kada bude bila objavljenja naučna publikacija.

Osim u otkrivanju najrazličitijih poremećaja pretpostavlja se da će veštački emrbioni moći da pomognu u otkrivanju šta sve dovodi do neplodnosti kod ljudi, problemom sa kojim se suočavaju parovi širom sveta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading