DELFINI BRANE CRNOMORSKU FLOTU Rusi obučavaju sisare, udvostručen njihov broj na ulazu u Sevastopolj
Foto: Printscreen/Youtube

Ograde za delfine postavljene su na ulazu u luku Sevastopolj kako bi sprečili ukrajinske ronioce da se infiltriraju u pomorsku bazu i sabotiraju ratne brodove Kremlja.

Moskva je sada udvostručila broj delfina na ulazima u luku, navodi list. Sada čak sedam delfina patrolira vodama oko luke, u odnosu na procenjene tri do četiri životinje na početku rata.

Delfini su deo slojevitog odbrambenog sistema koji uključuje torpedne mreže, plutajuću barijeru i protivvazdušne rakete.

Ruska jedinica za crnomorske delfine osnovana je tokom Hladnog rata i došla je pod kontrolu Ukrajine raspadom Sovjetskog Saveza 1991. Međutim, nakon aneksije Krima 2014, ponovo je postala deo ruske mornarice.

Najprecizniji sonar

"Naši stručnjaci razvili su nove uređaje koji pretvaraju sonare delfina u signal monitoru operatera", rekao je izvor za rusku novinsku agenciju RIA Novosti prošle godine. "Ukrajinskoj mornarici su nedostajala sredstva za takvo znanje, a neki projekti su morali da budu ugašeni".

Pomorski stručnjaci kažu da delfini imaju najprecizniji sonar poznat nauci, što im olakšava pronalaženje mina i drugih pretnji pod vodom. Takođe plivaju brže od svakog ronioca.

Ruska mornarica već dugo ima program za morske sisare, ali povećan broj delfina usledio je nakon serije ukrajinskih napada dronovima na Crnomorsku flotu.

Veruje se da nekoliko zemalja širom sveta ima programe za morske sisare, uključujući Sjedinjene Države, koje su obučile delfine da otkrivaju mine, plivače i izvlače predmete.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading