POKRET "ANASTASIA" ZABRINUO NEMCE Alarmiran odbor za zaštitu ustavnog poretka
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački Savezni odbor za zaštitu ustavnog poretka pomno prati rad tzv. Anastasia pokreta, javlja Dojče vele.

Postoji osnovana sumnja da ova grupa ezoterika gaji opasne desno-ekstremne poglede na svet koji nisu u skladu s nemačkim ustavnim poretkom.

Prvo tzv. Građani Rajha, a sad i pokret Anastasia. Savezni odbor za zaštitu ustavnog poretka saopštio je da je aktivnosti pokreta Anastasia stavio pod status posmatranja. Ovaj status omogućuje pomnije praćenje rada određenih grupa za koje se sumnja da rade protiv ustavnog poretka Nemačke, što uključuje i prisluškivanje i infiltriranje doušnika.

To je slučaj s tzv. Građanima Rajha, koji ne priznaju postojanje Savezne Republike Nemačke, a slični status "uživa" i mladež desno-populističke Alternative za Nemačku (AfD), stranke koja je u najnovijim ispitivanjima javnog mnjenja s 19 posto podrške prestigla vladajuće socijaldemokrate.

Ali, dok je AfD u međuvremenu postao parlamentarna stranka, pokret Anastasia je za sada marginalna pojava. Radi se o pokretu koji se naziva po glavnom liku iz romana jednog ruskog autora i daje prednost izolovanom životu "u intenzivnom kontaktu s prirodom" u istočnonemačkoj periferiji.

Život u znaku odanosti prirodi i rasnoj pripadnosti

Nedavno je Odbor za zaštitu ustavnog poretka u saveznoj pokrajini Brandenburg saopštio da već prati ovu grupu koja poseduje nekoliko naseobina širom ove istočnonemačke pokrajine.

Sledbenici ovog pokreta veruju u povratak prirodi i zastarelim društvenim strukturama. Oni isto tako veruju u autokratiju i život nezavistan od ostatka sveta. Pritom se život u ovim zajednicama temelji na pripadnosti određenom plemenu i, naravno, rasi.

Literatura na kojoj se temelji ovaj pokret sadrži, kako je saopštio Odbor za zaštitu ustavnog poretka, mnoge "rasističke, etnocentričke i antisemitske elemente". Prema informacijama vlasti, pokret Anastasia je posebno povezan s istomišljenicima u Austriji i Švajcarskoj.

Iako su na rubu desnog spektra i do sada delovale poznate grupe koje su se redovno okupljale kako bi slavile germanske rituale i u kojima su učestvovali i istaknuti pripadnici desno-ekstremne scene, pokret Anastasia se temelji na čvršćim strukturama, a odlika mu je i brzo širenje "istočnim i severnim nizijama" Nemačke, kako stoji u saopštenju, piše B92.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading