VEOMA SMO BLIZU NUKLEARNOM RATU Ova vrsta napada nije nova i može se predvideti
Foto: Printscreen/Printscreen

S obzirom na to da njegova vojska propada, a da je vazduhoplovstvo zaglavljeno u svojim hangarima, čini se da je Vladimir Putin spreman da učini skoro sve kako bi zadržao već okupirane regije u Ukrajini.

Breton-Gordon navodi da je to još jedan ratni zločin koji treba dodati na rastuću listu, koja uključuje i nezakonitu deportaciju dece – što je dovelo do toga da Međunarodni krivični sud izda nalog za njegovo hapšenje.

Ruska vojna motivacija iza eksplozije je jasna i očekivana. Ogromno područje zapadno od brane je "tenkovski auto-put" za Кrim, a Putin zna da će se njegove demoralisane snage verovatno srušiti pred zapadnim tenkovima "čelendžer" i "leopard". Poplava će verovatno blokirati ovu rutu na mnogo nedelja. Sama ekološka i poljoprivredna šteta biće velika, a bez struje iz hidroelektane Kahovka ili Zaporoške nuklearne elektrane, Ukrajini će neko vreme nedostajati struje.

Ova vrsta napada nije nova i može se predvideti. Breton-Gordon piše da je bio jedan od savetnika Pešmerge za hemijsko oružje u borbi protiv druge Islamske države. Tokom 2017. godine, dok je Islamska država padala u Iraku, digli su u vazduh rudnik sumpora Al Mišrak južno od Mosula. Iz taktičke perspektive ovo je imalo isti efekat kao i rušenje brane u Harkovu. Više od 400.000 tona veoma toksičnog sumpor-dioksida preplavilo je direktni prilaz nadolazećoj iračkoj vojsci. U jednom trenutku otrovni oblak je krenuo ka glavnom gradu Кurdistana Erbilu i doveo više od milion ljudi u životnu opasnost. Srećom, otrov se raspršio u visokoj atmosferi.

Ali Ukrajinci su lukavi, dodaje autor. Nema sumnje da ukrajinska vrhovna komanda očekuje takvu mogućnost i imaće brojne metode da je spreči. U ranim fazama se takođe činilo da se ruski plan možda izjalovio, jer su ruske trupe koje brane ovaj sektor navodno bile potopljene.

 Međutim, dugoročni cilj Rusije može biti naoružavanje nuklearke Zaporožje.

- Već mesecima tvrdim da Putin ne bi ni pomislio da izazove neku vrstu incidenta u nuklearki. Ali, ako Zapad sada slegne ramenima, napravićemo veliki korak ka tome da takav incident postane užasavajuća stvarnost - piše Breton-Gordon.

Bez struje i vode u najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, šansa za topljenje reaktora i istrošenog nuklearnog goriva počinje da postaje verovatna. Putin je od početka ovog rata pretio Zapadu nuklearnim oružjem, ali čak i ako je to prazna pretnja, Zaporožje bi i dalje moglo da se koristi kao improvizovano nuklearno oružje. Neizvesno je kakva bi kontaminacija usledila ili kuda bi otišla, ali to bi bila globalna humanitarna i ekološka katastrofa, prenosi Kurir.

- Sukob je sada na samrtnoj postelji, a u maršu je samouverena, dobro obučena i opremljena ukrajinska vojska. Postaje jasnije da će ruska vojska naići na brz konvencionalni udar, a sa vođom i komandantima vojske bez morala i skrupula moramo se pripremiti za dalje nekonvencionalno nasilje. Napadi na škole i bolnice bili su predznak zla Putinovog režima, a dizanje brane je još jedan takav potez - piše Breton-Gordon.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading