PARIZ USVAJA NOVU STRATEGIJU Pacove ne mogu da pobede, Francuzi planiraju simbiozu sa glodarima!
Foto: EPA/EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Nakon višegodišnje borbe sa tim štetočinama, administracija Idalgove je objavila da namerava da zauzme drugačiji pristup i pokuša da obezbedi miran suživot sa glodarima, prenosi briselski "Politiko".

"Na predlog gradonačelnice smo odlučili da osnujemo komitet koji će se baviti pitanjem suživota sa pacovima", saopštila je An Suiri, zamenica gradonačelnika zadužena za javno zdravlje. 

Kako je dodala, zadatak novoosnovanog odbora biće da pronađe rešenje za problem sa glodarima koje je "efektivno, ali nije nepodnošljivo za Parižane". 

Ova najava implicira napuštanje prvobitne strategije iz 2017. godine, koja je grad koštala 1,7 miliona evra, a koja je podrazumevala postavljanje hermetički zatvorenih kanti za otpatke širom grada i rasprostranjenu upotrebu otrova za pacove u hiljadama agresivnih operacija istrebljenja.

Pojedini političari, poput Džefrija Bulara, gradonačelnika 17. arondismana u Parizu koji je u više navrata komentarisao "širenje pacova" po gradu. 

"Tim An Idalgo nikada ne razočara. Pariz zaslužuje bolje", tvitovao je Bular ismevajući "mekani" pristup problemu sa štetočinama. 

Međutim, udruženja za zaštitu životinja poput "Životinje Pariza Zupolis", pohvalili su napore grada za srdačnijim odnosom sa gradskom populacijom glodara.

Kako piše "Politiko", Pariz je uvek imao napet odnos sa svojim krznenim stanovnicima-štetočinama. 

Pacovi su, na primer, bili odgovorni za širenje bubonske kuge koja je u 14. veku izbrisala polovinu populacije grada. Ipak, za vreme Opsade Pariza 1870-71 godine, pacovi su bili "dar od Boga", budući da su bili glavna hrana izgladnelim žiteljima francuske prestonice.  

Zbog nedavnih štrajkova đubretara postoji bojazan da bi relativno stabilna pacovska populacija (6 miliona) u Parizu mogla da se namnoži, a glodarima idu na ruku i sve više temperature i toplije vreme.

Kako zaključuje "Politiko", čini se da Pariz neće biti jedini grad koji će morati da se pomiri sa neizbežnom stvarnošću: Ovaj svet je svet pacova, a mi samo živimo u njemu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading