DESANTIS STAO U ODBRANU TRAMPA "Hilari Klinton je imala mejlove, tada niste dizali optužnice"
Foto: EPA/EPA-EFE/CJ GUNTHER

Američko tužilaštvo otpečatilo je optužnicu po 37 tačaka protiv Trampa u petak, optužujući bivšeg predsednika SAD da je izložio opasnosti neke od najosetljivijih bezbednosnih tajni nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine, preneo je Rojters.

"Smatram da mora da postoje pravosudni standardi u ovoj zemlji", rekao je Desantis u petak na konvenciji u gradu Grinzboro u Severnoj Karolini, prenosi Tanjug.

On je osudio, kako je rekao, zloupotrebu državnih agencija, iako nije pomenuo Trampa imenom.

"Hilari Klinton je imala mejlove. Da li postoje različiti standardi kada je reč o državnoj sekretarki iz redova Demokratske stranke i bivšeg republikanskog predsdnika", zapitao je Desantis.

HIlari, koja je bila državni sekretar u vreme mandata Baraka Obame, izašla je na izbore protiv Trampa 2016. godine, a tokom kampanje suočavala se sa pitanjima o načinu na koji je upravljana poverljivim materijalima nakon što je do javnosti dospela informacija da je slala mejlove i preko privatnog, neobezbeđenog servera, što je kažnjivo.

Istragom Stejt departmenta utvrđeno je da nema dokaza o namernom pogrešnom rukovanju poverljivim podacima. FBI je ocenio da je Hilari bila "neoprezna", ali nije preporučio krivično gonjenje.

Tramp se, međutim, suočava sa 37 tačaka optužnice, uključujući i nedozvoljeno zadržavanje poverljivih dokumenata i zavera da se opstruiše pravda, nakon što je napustio Belu kući, sudeći prema dokumentima saveznog suda objavljenim u petak.

Republikanci tvrde da je istraga protiv Trampa, koji će pokušati da pobedi Džozefa Bajdena na izborima 2024. godine, politički motivisana.

Međutim, Bajden i vodeći američki zvaničnici rekli su da je ministarstvo pravde potpuno nezavisno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading