SNOUDEN UPOZORAVA CEO SVET Ono što je otkrio pre 10 godina danas izgleda kao "dečja igra"
EPA

U intervjuu povodom 10. godišnjice njegovog otkrića o razmerama nadzora – od kojih su neki nezakoniti – od strane američke Agencije za nacionalnu bezbednost i britanskog GCHQ, on je rekao da se ne kaje zbog onoga što je uradio i naveo da su se desile pozitivne promene.

Ali on je depresivan zbog prodora u privatnost kako u fizičkom, tako i u digitalnom svetu, piše Gardijan.

- Tehnologija je postala izuzetno uticajna - rekao je Snouden. "Ako razmislimo o onome što smo videli 2013. i o mogućnostima država danas, 2013. deluje kao dečja igra".

On je izrazio zabrinutost ne samo zbog opasnosti koje predstavljaju vlade i velike tehnološke kompanije, već i zbog komercijalno dostupnih kamera za video-nadzor, prepoznavanje lica, veštačke inteligencije i nametljivog špijunskog softvera poput Pegaza koji se koristi protiv disidenata i novinara.

Osvrćući se na 2013. godinu, Snouden je rekao:

- Verovali smo da nas vlada neće zaj*bati. Ali jesu. Verovali smo tehnološkim kompanijama da nas neće iskoristiti. Ali jesu. To će se ponoviti, jer takva je priroda moći.

On je u egzilu u Rusiji od 2013. godine nakon što je pobegao iz Hong Konga, gde je novinarima predao desetine hiljada strogo poverljivih dokumenata.

Njegovi kritičari ga osuđuju zbog toga što živi u Rusiji, iako se čini da je to jedina realna opcija koja mu je dostupna osim zatvora u SAD. Kritike su se pojačale od početka rata u Ukrajini i njegovog sticanja ruskog državljanstva prošle godine, dve godine nakon što je podneo zahtev.

Ne žali zbog prošlosti

Snouden ne žali zbog prošlosti, i kaže da se ne kaje. Poslednje dve godine manje se pojavljuje u medijima i daje intervjue, pre svega zbog porodičnih obaveza i brige za svoju suprugu i dva mala sina.

Smatra široko rasprostranjenu upotrebu end-to-end enkripcije kao jedno od pozitivnih tekovina njegovih otkrića. Velike tehnološke kompanije bile su posramljene otkrićem da je NSA predavala lične podatke.

Ta sramota se pretvorila u ljutnju kada se dalje otkrilo da je, uprkos toj saradnji, NSA pristupala podacima iz velikih tehnoloških kompanija kroz propuste u "bek endu". Kao odgovor, uprkos protivljenju obaveštajnih agencija, kompanije su požurile sa end-to-end enkripcijom godinama ranije nego što je planirano.

Zabrinut zbog tehnološkog napretka koji uništava privatnost

Ideja da će posle otkrića 2013. sutrašnjica biti roza nije realna. To je proces koji je u toku. 

Obaveštajne agencije u SAD i Velikoj Britaniji priznaju da je debata o privatnosti koju je izazvao Snouden imala koristi, ali i dalje tvrde da je naneta šteta njihovim sposobnostima, uključujući to što je britanski MI6 morao da obustavi operacije sa agentima i doušnicima.

Njihova druga primedba je da je narativ iz 2013. NSA i GCHQ prikazao kao jedine maligne aktere, ignorišući šta Rusija i Kina rade na internetu.

Snouden osporava takve tvrdnje. Rekao je da niko u to vreme nije mislio da su Rusija i Kina anđeli. Što se tiče štete, rekao je da agencije nikada nisu navele nikakav dokaz.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading