Haos u EU zbog Poljske
EPA

Iz Komisije su naveli da će zvanično obaveštenje o tome vlastima u Poljskoj biti poslato sutra, prenosi Rojters. Sa druge strane, poljski ministar za EU Šimon Šinkovski poručio je da je cilj zakona da ograniči uticaj Rusije u Poljskoj i Evropi, kao i da bi demokratske države i institucije trebalo da ga podrže.

- Mirno ćemo predati pravne argumente kada saznamo kakve su to bojazni Evropske komisije - naveo je Šinkovski.

Odluka poljskog predsednika Andžeja Dude da potpiše zakon pojačala je zabrinutost u Briselu i unutar opozicije u Poljskoj zbog, kako se navodi, demokratskog nazadovanja u najvećoj istočnoj članici Evropske unije, navodi britanska agencija.

Duda je naknadno predložio amandmane za koje je rekao da su uklonili odredbe kojima je bilo omogućeno da se pojedincima zabrani obavljanje dužnosti, ali je naveo da parlament tek treba da raspravlja o njima.

Vlada SAD je takođe izrazila zabrinutost u vezi sa zakonom, koji bi uspostavio komisiju za istragu uticaja Rusije na kreiranje politike između 2007. i 2022. godine. Liberalna PO (Građanska platforma), koja je bila u vladi od 2007. do 2015. godine tvrdi da je zakon osmišljen da uništi podršku lideru Građanske platforme i bivšem premijeru Donaldu Tusku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading