PRST U OKU EVROPSKE UNIJE Orban pregovarao, Rusija prihvatila - saradnja se nastavlja
Foto: EPA/EPA

Prema njegovim rečima, u pregovorima su učestvovali i zamenik „Rosatoma“ Kiril Komarov i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji se ranije sastao sa ruskom delegacijom i izjavio da će uskoro početi pripremni radovi za izgradnju novih blokova.

Ranije je Lihačov rekao da se izgradnja prvog temelja za nove blokove nuklearne elektrane „Pakš-2“ u Mađarskoj sa učešćem Rusije planira za jesen 2023. godine.

Mađarski ministar je krajem marta saopštio da je u telefonskom razgovoru uverio Novaka da će mađarska Vlada i dalje blokirati sankcije protiv nuklearne energetike. Sa svoje strane, ruski vice-premijer je, prema Sijartovim rečima izjavio da će se isporuke nafte i gasa iz Rusije u Mađarsku odvijati neprekidno, uprkos sankcijama.

Krajem 2014. godine Rusija i Mađarska su potpisale dokumente o izgradnji novih energetskih blokova u nuklearki „Pakš“, u skladu sa najsavremenijim svetskim standardima. Rusija je, kako je tada saopšteno, Mađarskoj odobrila državni kredit do deset milijardi evra, a planirana ukupna vrednost radova bila je 12,5 milijardi evra.

Jedina u Mađarskoj nuklearna elektrana „Pakš“ nalazi se 100 kilometara od Budapešta i pet kilometara od grada Pakš. Trenutno se tu proizvodi skoro polovina celokupne električne energije u Mađarskoj, a nakon puštanja u rad dve nove jedinice će se taj udeo udvostručiti. Rukovodstvo Mađarske je više puta naglašavalo da je nuklearna energija način da se osigura energetska bezbednost zemlje, piše Sputnikportal.rs.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading