FInska i SAD
Foto: Alo/Shutterstock

Nakon potpisivanja, finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto i američki državni sekretar Entoni Blinken naveli su da će uvođenje 6G biti transparentnije, prenosi Euractiv. Saradnja Finske i SAD u naučnim istraživanjima, standardizaciji i razvoju tehnologije ima za cilj "stvaranje zajedničkog globalnog pristupa održivoj, konkurentnoj, bezbednoj, pouzdanoj tehnologiji i 6G tehnologijama koje su neutralne za dobavljače", navodi se u zvaničnom saopštenju.

"Zajedno sa saveznicima i partnerima, SAD će mobilisati stotine milijardi dolara za finansiranje visokokvalitetne infrastrukture u zemljama u kojima je najpotrebnija", rekao je Blinken.

U intervjuu za Helsingin Sanomat, Havisto je rekao da SAD i Finska žele da vide 6G sistem koji je "demokratski, transparentan i gde se poštuju ljudska prava". "Kina je važan trgovinski partner i za SAD i za Finsku, ali posebno nakon virusa korona bili smo svedoci negativnih strana zavisnosti", naveo je Havisto. U međuvremenu, Risto E.J.

Pentila, izvršni direktor Nordic West Office-a, konsultantske kuće i istraživačkog centra za globalne poslove, govorio je za MTV3 o sporazumu, ističući njegov široki globalni efekat i dodavši da je 6G deo globalne strategije NATO-a i njegove vizije budućnosti.

"Prema njoj, slobodni svet i demokratije moraju da poseduju pouzdanu tehnologiju i pouzdanu 6G mrežu", rekao je on, napominjući da takvu tehnologiju "mogu da isporuče Finci i Šveđani, što znači da ne bi bilo potrebe da se oslanjamo na kinesku tehnologiju", Pentil je dodao da je sve to deo velike globalne igre između SAD i Kine u kojoj će Finska i Švedska imati važnu ulogu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading