"ĆELIJE SABOTAŽE SU RAZVIJENE, PAMUK JE GOREO" CNN objavio ekskluzivne informacije o napadu dronovima na Moskvu
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Američki zvaničnici veruju da su ovi proukrajinski agenti unutar Rusije izveli napad bespilotnim letelicama koji je ciljao Kremlj početkom maja tako što su letelice lansirali iz Rusije umesto da ih podižu iz Ukrajine ka Moskvi.

Nije jasno da li su i ostali nedavni napadi bespilotnim letelicama, uključujući napad na stambeno naselje blizu Moskve i napad na rafinerije nafte na jugu Rusije, takođe izvedeni iznutra Rusije ili su ih izveli kroz mreže proukrajinskih operativaca.

Tanjug/ AP

 

Međutim, američki zvaničnici veruju da je Ukrajina razvila ćelije za sabotažu unutar Rusije koje čine mešavina proukrajinskih simpatizera i dobro obučenih operativaca u ovakvoj vrsti ratovanja.

Veruje se da im je Ukrajina obezbedila bespilotne letelice proizvedene u Ukrajini, a dvoje američkih zvaničnika rekli su za CNN da nema dokaza da su bilo koji od napada bespilotnim letelicama izvedeni uz upotrebu letelica koje je SAD obezbedila.

Zvaničnici nisu mogli sa sigurnošću reći kako je Ukrajina uspela da prebaci letelice iza neprijateljskih linija, ali dvoje izvora su rekli za CNN da su uspostavili dobro usvojene švercerske rute koje bi se mogle koristiti za slanje letelica ili komponenti letelica u Rusiju, gdje bi se potom mogle sastaviti.

shutterstock

 

Pamuk je goreo

Evropski obaveštajni zvaničnik je primijetio da je rusko-ukrajinska granica ogromna i vrlo teška za kontrolu, što je čini pogodnom za šverc - nešto što su, prema rečima tog zvaničnika, Ukrajinci radili veći deo decenije.

"Takođe morate uzeti u obzir da je ovo periferno područje Rusije", rekao je zvaničnik.

Upitan za komentar, portparol glavnog rukovodioca Službe za bezbednost Ukrajine je sugerisao za CNN da će se nastaviti misteriozne eksplozije i udari dronova unutar Rusije.

"Komentarisaćemo samo slučajeve 'pamuka' nakon naše pobede", rekao je. Citeći rukovodioca Službe za bezbednost, Vasila Maljuka, portparol je dodao da bez obzira na to, "'pamuk' je goreo, gori i nastaviće da gori".

"Pamuk" je žargon koji Ukrajinci koriste za eksplozije, obično u Rusiji ili ruski okupiranim teritorijama u Ukrajini. Njegova pojava datira od ranog perioda sukoba i proizlazi iz činjenice da je ruska reč za "pucanj" veoma slična ukrajinskoj reči za "pamuk".

napad dronovima na moskvu

AP/Tanjug

 

"Kulminacija meseci napora"

Tokom protekle godine, postojao je trend prisustva misterioznih požara i eksplozija unutar Rusije, usmerenih ka naftnim i gorivnim skladištima, železničkim prugama, vojnim kancelarijama za regrutovanje, skladištima i naftovodima.

Međutim, zvaničnici su primetili porast ovih napada na ruskom tlu u poslednjim nedeljama, počevši od napada na Kremlj. Čini se da je to "kulminacija meseci napora" koje su Ukrajinci uložili u uspostavljanje infrastrukture za takve sabotaže, rekao je jedan od izvora upoznat sa obaveštajnim podacima.

Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe, Kiril Budanov, konstantno je predlagao neke od najhrabrijih planova za operacije protiv Rusije i ceni simbolične akcije, piše CNN.

Podsećamo, predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za napad dronovima na Moskvu i naglasio da to predstavlja "akt terorizma".

Printscreen

 

Foto: AP/Alexei Druzhinin

 

Kako smo ranije danas pisali, ratna dejstva se polako, ali sigurno prelivaju na teritoriju najveće zemlje na svetu, gde je u strahu od granata raseljeno više od 4.000 ljudi.

Ratna dejstva iz Ukrajine polako, ali sigurno prelivaju se na teritoriju Rusije, koja je juče delovala ranjivije nego ikad - vlasti Belgorodske oblasti evakuisale su hiljade ljudi zbog ukrajinskog granatiranja, dok su pobunjeničke grupe zarobile ruske vojnike.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading