INFLACIJA POJELA VOJNI BUDŽET SAD Koliko god para upumpaju, za vojsku nema dovoljno
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Udeo američke potrošnje na odbranu mogao bi da padne ispod tri odsto prvi put od ere Hladnog rata, izveštava "Volstrit džornal", navodeći najnoviji sporazum o visini duga kao glavni razlog za smanjenje.

Sporazum koji su Bela kuća i republikanci postigli prošle nedelje povećava potrošnju na odbranu na oko 885 milijardi dolara sledeće godine, što je povećanje od 11 odsto u odnosu na 800 milijardi dolara izdvojenih u tekućem budžetu. Očekuje se da će 2025. godine vojna potrošnja zemlje dodatno porasti na 895 milijardi dolara.

Međutim, taj broj predstavlja smanjenje budžeta za odbranu u realnom iznosu kada se u obzir uzme inflacija, navodi "Volstrit džornal" pošto je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon u petak.

Dvostranački zakon o dugu prošao je Senat u četvrtak nakon što je dan ranije prošao kroz Predstavnički dom.

Zakon je ukinuo gornju granicu duga do 1. januara 2025. i pomogao da se izbegne ono što bi bilo prvo neizvršenje obaveza, samo nekoliko dana pre roka koji je prethodno bio produžen do 5. juna.

SAD su bile na ivici da ne plate ogromni državni dug od 31,4 biliona dolara. Neizvršenje obaveza bi značajno suzilo vladine opcije za veće zaduživanje ili plaćanje državnih računa. To bi takođe moglo da izazove finansijski haos u inostranstvu, stvarajući negativan uticaj na cene i stope na hipoteke u drugim zemljama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading