RATNI BRODOVI SAD I KANADE U VODAMA TAJVANSKOG MOREUZA  Ova misija sprovedena je u trenutku održavanja bezbednosnog samita u Singapuru
Foto: Alo/shutterstock

Američki raketni razarač Čang Hun i kanadski ratni brod Montreal sproveli su retku zajedničku misiju u osetljivom području plovnog puta u Tajvanskom moreuzu u vreme pojačanih tenzija između Pekinga i Vašingtona oko Tajvana, koji Kina smatra delom svoje teritorije, prenosi Rojters.

Američka Sedma flota saopštila je da su ratni brodovi Čang Hun i Montreal izveli rutinski prolaz kroz Tajvanski moreuz "u međunarodnim vodama u kojima su dozvoljeni plovidba i avionski preleti u skladu sa međunarodnim pravom".

"Plovidba ovom pomorskom rutim pokazuje posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku SAD, američkih saveznika i partnera", navodi se u saopštenju američke mornaričke komande.

Ova američko-kanadska misija sprovedena je u trenutku održavanja velikog bezbednosnog samita u Singapuru na kojem je američki ministar odbrane Lojd Ostin zamerio Kini što je odbila da vodi vojne pregovore sa SAD dovodeći u ćorsokak pitanja Tajvana i teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru. Kineska vojska za sada nije reagovala uobičajenim rutinskim osudama američkih pokušaja da se podignu tenzije.

Tagovi

Komentari (0)

Loading