SAD ZABRINUTE ZBOG ODGOVORA KINE Ostin: Razgovori ključni za izbegavanje sukoba
Foto: Alo/shutterstock

Ostin je, na najvišem azijskom bezbednosnom forumu "Šangri-La dijalogu" u Singapuru, rekao da bi otvorene linije komunikacije između odbrambenih i vojnih lidera SAD i Kine bile od suštinskog značaja za izbegavanje sukoba i jačanje stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu. "Duboko sam zabrinut što NRK nije spremna da se ozbiljnije angažuje za bolje mehanizme za upravljanje krizama između naše dve vojske", naveo je Ostin, preneo je Rojters.

Ostin je rekao da su SAD "duboko posvećene" očuvanju statusa kvo na Tajvanu i da se protive jednostranim promenama bilo koje druge strane, navodeći da sukob nije ni neminovan, niti neizbežan. Kineski ministar odbrane Li Šangfu odbio je poziv da se sastane sa Ostinom na forumu u Singapuru. Li i Ostin su se u petak rukovali na marginama tog skupa, ali nisu održali detaljne razgovore, saopštio je Pentagon. Dijalog između dve zemlje je u zastoju otkako je američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao posetu Kini u februaru nakon što se sumnjalo da je kineski špijunski balon preleteo preko SAD.

Ministar odbrane Južne Koreje Li Džong-sup rekao je na forumu da bi nereagovanje na protivzakonito ponašanje Severne Koreje, koja je pokušala da lansira špijunski satelit, pogoršalo bezbednost ne samo Korejskog poluostrva, već i pacifičkog regiona, ali i celog sveta. Li je istakao da pojedine zemlje "ignorišu protivzakonito ponašanje Severne Koreje", koje, kako je naveo, preti da oslabi sankcije UN koje su uvedene protiv raketnih i nuklearnih severnokorejskih programa. Kina i Rusija su u petak ignorisale poziv SAD da Savet bezbednosti UN osudi Severnu Koreju zbog nedavnog pokušaja lansiranja satelita i umesto toga su okrivile Vašington za povećanje napetosti na Korejskom poluostrvu. Južnokorejski ministar je ponovo potvrdio važnost trilateralne bezbednosne saradnje sa SAD i Japanom u odvraćanju Severne Koreje.

Tri zemlje će deliti podatke o upozorenjima o raketama Severne Koreje u realnom vremenu. Ministar odbrane Indonezije, Prabovo Subianto, predložio je danas na "Šangri-La dijalogu" mirovni plan za rat u Ukrajini, pozivajući na stvaranje demilitarizovane zone i održavanje referenduma UN na, kako je rekao, "spornoj teritoriji".

Subianto je pozvao učesnike sastanka u Singapuru da usvoje deklaraciju kojom se poziva na prekid neprijateljstava u Ukrajini. Subianto je predložio plan u više tačaka, uključujući prekid vatre i uspostavljanje demilitarizovane zone povlačenjem na 15 kilometara dve strane. Forum u Singapuru održava se od 2. do 4. juna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
SAD

Komentari (0)

Loading