"TO ĆE SE DOGODITI, OBEĆAVAM VAM" Bajden:Švedska će uskoro ući u NATO
Foto: Alo/Shutterstock

On je upozorio diplomce da će ući u službu u svetu koji je sve nestabilniji, citirajući izazove koje predstavljaju Rusija i Kina, preneo je Rojters.

Bajden je u ponedeljak razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi mu čestitao na reizboru i tom prilikom je Erdogan ponovio želju Ankare da kupi lovce F-16 od SAD, dok je američki lider pozvao Tursku da odustane od svog protivljenja ulasku Švedske u NATO, podsetio je Rojters.

Bajden je u govoru diplomcima takođe poručio da je Alijansa snažnija uprkos pokušajima ruskog predsednika Vladimira Putina da naruši NATO svojom invazijom na Ukrajinu. Američki predsednik je dodao i da je NATO dodatno ojačan nedavnim ulaskom Finske, a "uskoro i Švedske".

"To će se dogoditi, obećavam vam", rekao je on, ne navodeći detalje. Bajden je u ponedeljak kazao da će uskoro ponovo razgovarati sa Erdoganom. NATO samit biće održan u julu u Viljnusu u Litvaniji. Američki državni sekretar Entoni Blinken u utorak je pozvao Tursku da odmah finalizuje prijem Švedske u NATO, dodajući da je njegova zemlja već preduzela značajne korake da bi se pozabavila primedbama Ankare na članstvo Švedske u Alijansi.

Bela kuća je negirala da Bajden nastoji da postigne dogovor sa Turskom prema kojem bi odustala od protivljenja švedskom članstvu u zamenu za avione F-16.

Tagovi

Komentari (0)

Loading