G7 GASI CHATGPT? Lideri najvećih zemalja spremaju udarac na veštačku inteligenciju
Foto: AP John Macdougall

Lideri G7, koji uključuje Sjedinjene Države, Evropsku uniju i Japan su se prošle nedelje dogovorili da ustanove međuvladin forum pod nazivom „Hirošimski AI proces“ kako bi razmotrili pitanja regulative alata veštačke inteligencije koji se sve brže razvijaju.

"Zvaničnici G7 održaće prvi radni sastanak u vezi sa AI 30. maja na kojem će razmotriti pitanja kao što su zaštita intelektualne svojine, dezinformacije i kako upravljati tehnologijom", najavio je japanski ministar komunikacija Takeaki Macumoto, prenosi Rojters.

Sastanak se održava u trenutku kada tehnološki regulatori širom sveta procenjuju uticaj popularnih usluga veštačke inteligencije kao što je ChatGPT koju je kreirao OpenAI i podržao Majkrosoft.

Japan, kao ovogodišnji predsedavajući G7, „vodiće diskusiju
o prilagođenoj upotrebi generativne AI tehnologije", rekao je Macumoto, dodajući da očekuje da će šefovi država izneti svoje predloge do kraja godine.

Na prošlonedeljnom samitu G7 u Hirošimi, lideri G7 pozvali su na razvoj i usvajanje tehničkih standarda kako bi veštačka inteligencija ostala „pouzdana“ uz naglasak da pravila za digitalne tehnologije poput AI treba da buju „u skladu sa zajedničkim demokratskim vrednostima“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading