OTKRIVENI KORENI SUKOBA ŠOJGUA I PRIGOŽINA
Foto: AP/Tanjug/AP

Prema objavljenim memoarima preminulog Kirila Romanovskog, ratnog dopisnika ruske državne novinske agencije RIA, sukob Prigožina i Šojgua počeo je pre šest godina, prenosi Jutarnji.hr.

Sve je, kako prenosi Jutarnji list, počelo kada je ruska grupa plaćenika bila angažovana u Africi i Bliskom istoku. Romanovski, koji je pratio grupu Vagner, čiji je osnivač Jevgenij Prigožin, otkriva da je upravo Prigožin bio zaslužan za pobedu nad borcima Islamske države u Siriji, tačnije za ponovno zauzimanje grada Palmire, 2016. godine.

U tim memoarima se navodi da je grupa Vagner grad vratila u sirijske ruke, a umesto Vagnerovcima odlikovanje za zasluge pripalo je pripadnicima ruskih oružanih snaga. Tad je postalo jasno da ruski vojni vrh ne gaji simpatije prema Prigožinu.

Osim što je Prigožin imao direktnu vezu s Vladimirom Putinom, zahvaljujući visokim platama koje su dobijali njegovi ratnici, ta grupa počela je da regrutuje najbolje ljude iz regularne ruske vojske.

Prigožin je postao pravi trn u oku ruskoj vojsci dve godine kasnije, kad su Vagnerove snage započele napad u sirijskoj pokrajini Deir ez-Zor, gde su svoje snage imale i SAD, i to one za specijalne operacije.

Kad su američke snage počele da granatiraju položaje Vagnera, Pentagon je nazvao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i obavestio ga o napadu. Kako stoji u memoarima, odgovor iz Moskve bio je: "To nisu naši ljudi".

U roku od nekoliko sati, stotine Vagnerovaca ubijeno je u američkim napadima. Moskva nije rekla ni reč.

- Izdali su nas. Kad smo započeli napad, nismo znali da je jedina letelica iznad nas bila američka, a da su se momci iz protivvazdušne odbrane sakrili pod suknje - piše Romanovski u memoarima.

Kad je počeo rat u Ukrajini, 24. februara, Rusija je bila uverena da će zauzeti Kijev u roku od tri dana. Nakon što su prošle tri sedmice, a Kijev se još uspešno branio od napada, Moskva je u pomoć pozvala Vagnerovce.

Ubrzo su Prigožinove jedinice dopremljene iz Afrike i sukobile su se s ukrajinskim snagama u istočnoj Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading