RUSIJA ISPOSTAVILA RAČUN Moskva traži milijarde od Berlina
EPA

Kako navodi Rojters, nejasno je da li je takav potez uvod u nove zahteve za finansijsku kompenzaciju od Rusije modernoj nemačkoj, sa kojom su odnosi ozbiljno pogoršani zbog rata u Ukrajini.

Tužioci su zatražili od moskovskog regionalnog suda da ''za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i genocid nad sovjetskim narodom prizna utvrđene i novootkrivene zločine koje su počinili nemački fašistički osvajači'' u Moskovskoj oblasti u periodu od oktobra 1941. do januara 1942. godine.

Više od 26.000 ljudi ubijeno je na tom području za to vreme, dok su sovjetski građani bili podvrgnuti mučenju, pljački, prinudnom radu i proterivanju, navodi se u saopštenju.

Rojters navodi da je oko 27 miliona sovjetskih građana izgubilo živote u onome što se u Rusiji naziva Velikim otadžbinskim ratom.

Ratnu odštetu od Nemačke nedavno je tražila i Poljska, koja zahteva da joj se isplati 1.300 milijardi dolara. Pošto je Nemačka krajem prošle godine zvanično saopštio da je za Berlin "pitanje reparacija i kompenzacija za ratne gubitke zatvoreno" i da "nemačka vlada ne namerava da otvara pregovore o toj temi", Varšava je najavila da će podršku za svoj zahtev tražiti u Ujedinjenim nacijama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading