SITUACIJA NE SLUTI NA DOBRO! Amerika uzalud posredovala u primirju vojske i paravojske?
Foto: EPA/EPA-EFE/STRINGER

Stanovnici Kartuma, glavnog grada Sudana, prijavili su artiljerijsku vatru i letove ratnih aviona manje od jednog dana nakon što je primirje, koje bi trebalo da bude pod međunarodnim nadzorom, stupilo na snagu.

Jednonedeljni prekid vatre, kako bi se omogućila isporuka humanitarne pomoći, zvanično je počeo u ponedeljak u 21:45 posle pet nedelja žestokih borbi između vojske, koju predvodi komandant sudanske vojske i de fakto vođa Abdel Fatah al-Burhan, i paravojske Snage za brzu podršku (RSF), kojima komanduje Burhanov bivši zamenik, Mohamed Hamdan Dagalo.

Iako su borbe nastavljene kroz prethodne prekide vatre, ovo je bilo prvo koje su potpisale vojska i RSF nakon pregovora uz posredovanje drugih zemalja kao što su SAD i Saudijska Arabija.

Međutim, stanovnici istočnog dela Omdurmana, grada koji se nalazi na drugoj strani reke Nil, bili su primorani da ostanu u zatvorenom prostoru zbog jake artiljerijske vatre koja je u toku. „Mogli smo da vidimo i oblake dima kako se dižu iz centralnog dela prestonice, a mogli smo da čujemo i borbene avione kako lete iznad njih“, rekao je jedan od svedoka, prenosi Advance.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading