Kina žestoko odgovorila na poruke sa samita G7:"Da li ste ozbiljni?"
Foto: Alo/Tanjug

Neke članice G7 nazvale su Kinu najvećom pretnjom globalnoj bezbednosti i prosperitetu. Da li ste ozbiljni? Ako je Kina pretnja, šta su onda neke od članica G7 koje započinju ratove sa suverenim državama, ruše legitimne strane vlade, povlače se iz multilateralnih sporazuma i teraju druge zemlje da prekinu lance snabdevanja - zapitala je kineska zvaničnica.

Hua je istakla da je u sadašnjoj fazi Kina „motor broj 1 svetske ekonomije", da više doprinosi svetskom rastu nego sve članice G7 zajedno, da održava trgovinske i ekonomske odnose sa više od 140 zemalja sveta i da je druga po doprinosima u finansiranju mirovnih operacija UN, prenosi Interfaks.

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova Sun Vejdong, u ponedeljak je pozvao japanskog ambasadora u Pekingu Hidea Tarumija na razgovor da bi mu uručio protest zbog pitanja u vezi sa Kinom, koja su razmatrana na samitu Grupe sedam (G7) u Hirošimi tokom vikenda.

Lideri G7 na trodnevnom samitu izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog, kako su naveli, rastućih tenzija u Istočnom i Južnom kineskom moru, kao i zbog stanja ljudskih prava u Kini, uključujući Tibet i Sinđang.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
G7

Komentari (0)

Loading